TUZLARIJE - KULTURA

07.04.2022.
Dokumentarac Tonija Capuozza kojeg treba pogledati:
˝Sarajevo 1992-2022 Natrag u pakao˝

Tuzlarije


Na preporuku čitatelja Amira Musića pogledali smo dokumentarac Tonija Capuozza "Sarajevo 1992 2022 ritorno all´inferno" - "Natrag u pakao". Iako je na talijanskom jeziku, bez prevoda, film treba pogledati.

Ukratko, ratni izvještač iz Sarajeva Toni Capuozzo, nakon 30 godina obilazi sa svojim ratnim snimateljom Igorom Vučićem sarajevske lokacije sa kojih su izvještavali.

Strašne sarajevske slike vraćaju se dok Toni i Igor lutaju mjestima koja su bila poprište te tragedije: veliki hotel u koji su izaslanici ulazili radi sigurnosti samo sa stražnje strane i koji ih sada dočekuje s glavnog ulaza s crvenim tepihom; rijeka i mostovi koji je prelaze; nadgrobni spomenici žrtvama; kraj žičare koja je bila prva pozicija koju su snajperisti osvojili; sarajevski azil iz kojeg "ludi" nisu mogli izaći ni mrtvi za 4 godine opsade (ali pravi ludi bili su oni vani); glavnoj ulici u kojoj je povodom dvadesete obljetnice opsade održan koncert ispred 11.541 prazne stolice uključujući 1.500 malih stolica, što je jednako ukupnom broju mrtvih i mrtve djece.

Slike prošlosti koja nije prošla jer je sadašnjost puna ožiljaka i koje nam teku pred očima bez trunke retorike, ali i dalje drhteći, kada nam pokažu razmjenu zarobljenika ili se prisjete pokolja 5. februara na tržnici, jedina prilika u kojoj je Capuozzo zaplakao dok je telefonirao o svojoj priči. (Giorgio Simonelli - ilfattoquotidiano.it)


Nezaobilazne su i paralele sa Ukrajinom ali jedan detalj treba posebno izdvojiti. Kemal, dijete od nekoliko mjeseci osakaćeno granatom koja mu je ubila majku dok ga je držala i koje je Capuozzo odveo u bolnicu, pa onda u Italiju, liječio, odgajao i vratio rodbini, ocu, neni i djedu, a koji sada slavi svojih trideset godina.






Osmrtnicama ba smrtovnice