TUZLARIJE - KULTURA

19.04.2006.
Promocija knjiga Fatmira Alispahića u Maglaju
˝Ustavne promjene nisu domet naše želje˝


U utorak uvečer je u sali Općinskog vijeća Maglaj održana promocija knjiga Fatmira Alispahića, na kojoj je uvodnu riječ održao načelnik Općine Maglaj prof. Mehmed Mustabašić.


Alispahić je na početku načelniku Mustabašiću, za fond Narodne biblioteke, poklonio po nekoliko primjeraka svih izdanja svojih knjiga, kao i i knjiga svoga oca Nijaza, te jednu raritetnu knjigu štampanu 1905. godine.

Alispahić je ukratko predstavio svoje tri nove knjige, Diwanhanu, Dnevnik revolucije i Ljetopis 2005, a potom je govorio o političkim aktuelnostima u BiH, sa posebnim osvrtom na medijsku blokadu i na bošnjačke podjele oko ustavnih promjena.

- Za mene je najmanji problem ko je u pravu oko ustavnih promjena, a najveći to što nikada dosad nismo bili do ove mjere podijeljeni oko nekog pitanja. Ova situacija potvrđuje da političari ne mogu biti mjera nacionalne pameti, već da tu mjeru treba tražiti u izgradnji institucija koje će biti starije od svake stranačke politike. Dakle, zalažem se za izgradnju institucija kakve imaju svi samoodrživi narodi, bilo da se radi o nacionalnoj akademiji, o centru za strateške studije, ili ma kakvom drugom obliku koji bi okupio naše akademske autoritete – rekao je Alispahić i dodao kako ustavne promjene nisu domet naše želje, već realnih mogućnosti.

Nakon promocije načelnik Mustabašić je priredio prijem za Fatmira Alispahića na kome su bili direktori institucija kulture u Maglaju i gdje je razgovarano o razmahu kulturnog života u ovog gradu.

U četvrtak, 20. IV 2006., u 18 sati, promocija knjiga Fatmira Alispahića biće održana u Sarajevu, u sali Općinskog vijeća Novi Grad.

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice