TUZLARIJE - KULTURA

09.06.2023.
Svečanim koncertom hora „Lege Artis“ u četvrtak 15. juna počinje VIII Horski šampionat

Tuzlarije


Jedna od najznačajnijih horskih manifestacija u regiji, Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“ biće održan od 15. do 18. juna u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Umjetnički savjet šampionata ove godine je odabrao horske ansamble iz Mađarske, Poljske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine koji će se boriti za grand prix šampionata.

Šampionat počinje svečanim koncertom hora domaćina, sa gostima, u četvrtak 15. juna u dvorani Bosanskog kuturnog centra.

„Izuzetno smo sretni što je horski šampionat manifestacija koja je sve ove godine rasla i razvijala se i što smo postali prepoznatljivi širom Evrope. Uspjeli smo opstati i tokom pandemije, a ove godine se vraćamo u našu tradicionalnu formu, sa horskim ansamblima u nekoliko takmičarskih kategorija i sa vrlo referentnim horskim stručnjacima koji će ocjenjivati te ansamble“ – istakao je Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac Lege Artisa.

Nakon svečanog otvaranja i koncerta domaćina, drugog dana šampionata biće održan koncert dječijeg hora „Lege Artis“ za mališane iz tuzlanskih obdaništa, zatim trećeg dana „open air“ koncerti na Trgu slobode u Tuzli, dok je završnog dana, u nedjelju 18. juna planirano takmičenje horskih ansambala i natpjevavanje za Grand prix festivala.

Horski šampionat „Lege Artis“ biće održan pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla, a kao i prethodnih godina, Tuzla će tokom šampionata biti domaćin za više stotina horskih pjevača.

Osmrtnicama ba smrtovnice