TUZLARIJE - KULTURA

15.06.2023.
Veliki muzički događaj u Tuzli:
Horski šampionat „Lege Artis 2023“ počinje Svečanim koncertom 15. juna

Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“ biće održan od 15. do 18. juna u Tuzli, a tim povodom danas je održana press konferencija koju su organizovali JU BKC TK i Muzički obrazovni centar “Lege Artis” Tuzla.

Tuzlarije


Kako je rekao mr. Jasmin Hasić, direktor Muzičkog obrazovnog centra “Lege Artis” Tuzla “riječ je o njihovom godišnjem koncertu sa gostima, kojim se svake godine otvara šampionat horova, a učešće će pored domaćina i organizatora koncerta uzeti još Dječiji hor “Lege Artis” Tuzla, Vokalni ansambl “Iskre” Tuzla i ansambl “Izvornik” iz Zvornika.

– Svečani koncert će biti održan u četvrtak, 15. 6. u velikoj sali JU BKC TK sa početkom u 19, 30, a drugog dana šampionata biće održan i koncert Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla sa početkom u 11, 00 sati za mališane iz tuzlanskih obdaništa, zatim trećeg dana planiran je nastup horova na “open air” koncertu na Trgu Slobode u Tuzli od 20, 00 sati i na kraju, završnog dana natpjevavanje u nedjelju 18.6. u velikoj sali JU BKC TK, kada će biti dodijeljene nagrade najboljima i Grand prix šampionata. Te aktivnosti su planirane od 12, 00 i 19, 00 sati – istakao je mr. Jasmin Hasić.

VIII Međunarodni šampionat “Lege Artis” Tuzla 2023 biće održan pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla.

Na press konferenciji je istaknuto da je riječ o prestižnoj i vrhunskoj horskoj manifestaciji takmičarskog karaktera, koja je značajna kako za Tuzlanski kanton i BiH, tako i regiju. Manifestacija će biti održana od 15. 6. do 18. 06. 2023. godine u Velikoj sali JU BKC TK, a do sada je u programu međunarodnog hoskog šampionata nastupio značajan broj horskih pjevača i ansambala

– JU Bosanski kulturni centar TK i ove godine, kao i prethodnih godina, suorganizator je jedne od najznačajnijih međunarodnih horskih manifestacija u regionu u čijem je programu do sada nastupilo 45 različitih ansambala sa preko 2500 horskih pjevača iz devet zemalja iz Europe i Južne Amerike. Impozantan broj učesnika najavljujemo i na ovogodišnjem međunarodnom horskom šampionatu, njih oko 500, koji će svoje pjevačko umjeće i znanje pokazati u posljednjem danu održavanja manifestacije. U tom smislu ova manifestacija rangira BKC u vrh međunarodnih događaja, koji su od velikog interesa za javnost – kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović, stručni saradnik za muzičku djelatnost u JU BKC TK.

Ove godine će se predstaviti devet horskih ansambala iz Poljske, Mađarske, Srbije, Hrvatske i BiH, a VIII Međunarodni šampionat horova “Lege Artis” Tuzla 2023. biće otvoren Svečanim koncertom Mješovitog hora “Lege Artis” sa gostima.

Osmrtnicama ba smrtovnice