TUZLARIJE - KULTURA

27.07.2023.
Predstavnici orkestra OCAS iz španjolskog grada Siero u posjeti Tuzli

U Gradskoj upravi Tuzle, gradonačelnik, Zijad Lugavić i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić, primili su predstavnike orkestra OCAS iz španjolskog grada Siero i orchestra BalsiKa iz Tuzle.

Tuzlarije


Kako je istaknuto tokom sastanka, orkestar OCAS je na humanitarnoj turneji po Bosni i Hercegovini, u periodu od 25.7. do 7.8.2023.godine. Također, žele ostvariti i muzičku saradnju sa bosanskohercegovačkim umjetnicima, ali i poslati poruke mira, tolerancije i doprinijeti kulturi, posebno onim najranjivijim grupama u našoj zajednici.

Gradonačelnik Lugavić i predsjedavajuća Perić, poželjevši dobrodošlicu u naš grad, zahvalili su se predstavnicima orkestra na njihovom humanitarnom radu, širenju poruka mira i tolerancije, a posebno na učešću u manifestaciji obilježavanja 27. jula, Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, večeras na Trgu slobode u Tuzli.

Tuzlarije


“Danas obilježavamo 27. juli, i u to ime, ova posjeta i večerašnji performans su veoma značajni. Veliko srce naši gosti iz Španije pokazali su 1992. godine, kada su primili skoro hiljadu djece iz našeg grada i pružili im bratsku ljubav i podršku. Također, veliku ljubav pokazuju i danas, time što će obići Kliniku za dječije bolesti, Dom za djecu bez roditeljskog staranja, Dom penzionera, Korake nade i druge ustanove gdje borave djeca i osobe koja trebaju određenu vrstu pomoći i podrške. Time pokazuju koliko imaju empatije prema bilo kome ko je u nekoj vrsti potrebe, da im uljepšaju barem na trenutak, na dan, njihov život kroz performans prelijepe muzike koju muziciraju. Želim se zahvaliti u ime svih građana i orkestru OCAS i našoj Balsici, na organizaciji cjelokupne manifestacije koja će trajati nekoliko dana”, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Tuzlarije


OCAS orkestar će u saradnji sa orkestrom BalsiKa iz Tuzle, te drugim organizacijama i pojedincima, uručiti više od 20 nematerijalnih poklona našoj zemlji, putujući kroz gradove, svirajući i dijeleći radost bavljenja muzikom sa građanima, posebno najranjivijim grupama (djecom, mladima, korisnicima usluga u Domu penzionera i u drugim ustanovama i udruženjima) u našem gradu, ali i u drugim gradovima BiH.

U Tuzli će imati ukupno šest koncerata, a u subotu 29. jula, održat će koncert u Gradskom parku sa početkom u 19 sati.

Priredio(la): Grad Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice