TUZLARIJE - KULTURA

17.09.2023.
Izašla iz štampe:
„Hronika kulture, tradicije i zabave u Tuzli, osobe i događaji u 2022.“

Štampana je knjiga pod nazivom „Hronika kulture, tradicije i zabave u Tuzli, osobe i događaji u 2022.“ koja je nasljednik prethodnih izdanja hronike za 2021. godinu i 2020. godinu. Tihomir Knežiček bilježi događaje i osobe na dnevnoj osnovi, svakog mjeseca objavljuje na FB u PDF hroniku za prethodni mjesec, a kad se završi kalendarska godina onda se sva mjesečna izdanja spajaju u jedan dokument i štampaju kao godišnji pregleda aktivnosti u Tuzli.

Tuzlarije


Izdavač hronike je In Scan Tuzla, a recenzenti su Enver Mandžić i Sabina Mešić. Korice je akvarel Borislava Peranovića. Tehničko uređenje radio je autor hronike. Knjiga je registrovana u NUB, a tiraž je 50 primjeraka.

Knjiga na 528 stranica opisuje svakodnevne događaje u Tuzli ne prema važnosti nego prema pojavljivanju vijesti u javnom prostoru. U 2022. godini evidentirano je ukupno 2.367 događaja, a pomalo nevjerovatno zvuči ako se napiše da je u 2022. godini bilo 224 promocije i takmičenja, 133 koncerta, 119 promocija knjiga i literarnih radova (samo u junu 15 i u novembru 15 promocija), 92 izložbe slika i fotografija (u februaru, oktobru i novembru po 11, u junu i septembru po 10), 133 pozorišne predstave, 17 folklornih nastupa. U Tuzli je u 2022. godini bilo 956 muzičkih nastupa na mjestima zabave, a 22 dana nije zabilježen ni jedan događaj.

Izvori informacija su Internet, lično prisustvo događajima, mjesta oglašavanja i ponekad neka bandera. Pretpostavljam da ima događaja koji nisu objavljeni u javnom prostoru, pa tako nisu ni evidentirani u hronici. U javnosti se ponekad pojavi izjava nekog važnog ili nevažnog pojedinca koji kaže ili napiše da se u Tuzli ništa ne dešava i da je kultura u lošem statusu. Evidentirani događaji pokazuju izuzetnu dinamiku kulturnih i sličnih dešavanja, ali je i evidentna mala prisutnost građanstva na kulturnim događajima. „Kulturnjaci“ se bore kulturom protiv nekulture, ali izgleda da je (trenutna) potreba građanstva više usmjerena na Internet i senzacionalističke TV kanale.

U odnosu na 2020. godinu, kad je zabilježeno 1.536 događaja i 2021. kad je zabilježeno 1.774 događaja, očigledno je da je godina 2022. skoro dvostruko produktivnija od prethodne dvije godine. Dobar signal. Knjiga se ne nalazi u prodaji. Koga knjiga zanima može je naći u biblioteci ili kod autora. Kad se razvedri, biće održana i promocija knjige.

Tuzlarije

Tihomir Knežiček

Osmrtnicama ba smrtovnice