TUZLARIJE - KULTURA

03.10.2023.
U Centru za kulturu Lukavac:
Predstava „Taximetar“, izložba o divi Srebrenki Seni Jurinac, Dani Asima Horozića, Vezeni most

Predstava „Taximetar“, izložba o divi Srebrenki Seni Jurinac, Dani Asima Horozića, Vezeni most i brojni drugi oktobarski sadržaji u Centru za kulturu Lukavac Jesenje dane u Lukavcu ispunit će brojni kulturni sadržaji koji će obuhvatiti promocije, koncerte, predstave, izložbe, druženja sa najmlađima kao i degustaciju brojnih talijanskih delicija.

Tuzlarije


Lukavac će u oktobru ugostiti Aleksandra Seksana, Irfana Ribića, Boška Jovića, Bartolomeja Stankovića, Rezaka Hukanovića, dio Međunarodne manifestacije „Vezeni most“, kao i dokumentarnu izložbu Zavičajnog muzeja Travnik o opernoj divi svjetskog glasa Srebrenki Seni Jurinac.

Izložba o divi Seni Jurinac, koja je svoje mladalačke dane provela upravo u Lukavcu, bit će dio manifestacije koju Centar priprema u čast nedavno preminulog najznačajnijeg bosanskohercegovačkog kompozitora Asima Horozića.

Dani Asima Horozića u gradskoj vili Solvay, obuhvatit će i nastupe dva vrsna umjetnika – gitariste Boška Jovića i pijaniste Bartolomeja Stankovića, koji su bili studenti Akademije muzičkih umjetnosti, gdje je profesor Horozić, svojim radom i djelovanjem, ostavio neizbrisiv trag.
Ovog mjeseca Lukavčanke i Lukavčani imaju priliku pogledati sjajnu komediju „Taximetar“, a zajedno sa sugrađanima italijanskog porijekla okupljenim u Udruženje „Rino Zandonai“, Centar za kulturu Lukavac upriličit će Dan italijanske kuhinje u dvorištu gradske vile Solvay.

Poseban akcenat stavljen je na besplatan upis u Gradsku biblioteku za sve korisnike, ali neće izostati, izložbe slika i fotografija, posjete učenika, promocije i književne večeri, od kojih posebno treba izdvojiti književno druženje sa plodonosnim bh piscem Rezakom Hukanovićem.

Centar za kulturu Lukavac u oktobru organizuje i tradicionalnu izložbu „FotoBiH“, koja nam donosi neke od najboljih fotografija umjetnika okupljenih u Asocijaciju za umjetničku fotografiju BiH.

Brojni, zanimljivi sadržaji, učinit će da Centar za kulturu Lukavac i ovog mjeseca bude mjesto koje vrijedi posjetiti i biti dio bogatog kulturnog programa koji zasigurno oplemenjuje i širi vidike u kulturnoj sferi.

Osmrtnicama ba smrtovnice