TUZLARIJE - KULTURA

04.10.2023.
Najava koncerta:
Sevdah i klasika u Beču

U četvrtak 5.10.2023. u 19:30 u baroknoj Bečkoj vijećnici- Altes Rathaus Wien bit će upriličen koncert dua Dženana & Dženana koji čine pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić i sopranistica Dženana Huseinagić.

Tuzlarije


Koncert je koncipiran iz dva dijela, prvi dio čine sevdalinke aranžirane u duhu klasične muzike po kojima su Dženana i Dženana već poznate, a drugi dio koncerta je klasična muzika za koju su se umjetnice i školovale. Aranžmane za sevdalinke pisala je pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić.

Umjetnice su do sada održale brojne koncerte u Bosni i Hercegovini, ali i Evropi, pa je nakon Švedske, Norveške, Velike Britanije i Hrvatske na red došla i Austrija.

Dženana Huseinagić, sopranistica kazala je da joj je izuzetno drago zbog nastupa u Beču:

- Izuzetno nam je drago sto ćemo sutra u jednoj od najljepših sala u Evropi, Bečkoj baroknoj vijećnici imati priliku prezentirati nas zajednički trogodišnji rad, odnosno spoj sevdaha i klasike. Jako nam je važno da umjetnost i kultura Bosne i Hercegovine budu promovirane i mimo granica naše zemlje, te se. kao i na dosadašnjim koncertima nadamo da će sala biti ispunjena do posljednjeg mjesta.


Koncertu se raduje i Dženana Šehanović Sarajlić, pijanistica:

- Radujem se koncertu u ovoj divnoj sali, a obzirom da u Beču do sada nismo imale priliku zajedno nastupiti i predstaviti naš zajednički rad, ovo je jedinstvena prilika da publici predstavimo spoj umjetnosti i tradicije, nesto zaista posebno i nesvakidašnje. Ujedno, ovo je i promocija naseg drugog studijskog albuma pod nazivom "Zefir" koji je izdala produkcijska kuca Hayat production.


Za organizaciju i realizaciju ovog koncerta zaslužna je mr. Dragoslava Nina Plivac, koja ce biti moderatorica veceri, te udruženje WKF, Bank Austria Salon i firma Bau Dein Haus.

Osmrtnicama ba smrtovnice