TUZLARIJE - KULTURA

21.04.2006.
Najbolji autori su Nedžad Ibrišimović i Ljubica Žikić
Ocjenom stručnog žirija Udruženja izdavača i knjižara, najboljim autorima u protekloj godini proglašeni su Ljubica Žikić za prozu „Slike raspuklog vremena“, u izdanju SPKD „Prosvjeta“, i Nedžad Ibrišimović za roman „Vječnik“, koji je objavio „Svjetlostkomerc“.

Priznanja je jučer u okviru Sajma knjige i učila u Sarajevu uručio predsjednik Udruženja Ibrahim Spahić. Nagrada za najbolji izdavački projekt pripala je „Odabrnim spisima“ Abdulaha Šarčević a u izdanju „Svjetlosti“, „Bemusta“ i ANUBiH.

Iz oblasti historiografije uručene su dvije nagrade i to djelu Envera Redžića „Historijski pogledi na vjerske i nacionalne odnose u BiH“ i „Fragmentima kulturne historije BiH“ Kemala Bakaršića, dok su iz oblasti publicistike nagrađene knjige Mirka Pejanović a „Politički razvitak BiH u postdejtonskom periodu“ i „Ritmovi vremena“ Oskara Danona. Iz književnosti nagrađene su edicije „Sofra“ i „Ajna“ izdavačkih kuća „Connectum“ i „Sejtarija“, dok je „Teorija književnosti“ Zdenka Lešića proglašena najboljom knjigom u oblasti naučnostručne literatu.

Na štandu V.B.Z. cijene knjiga kreću se od najjeftinijih, mahom starijih izdanja, koji se prodaju po pet KM do 300, koliko košta Atlas svijeta. Brojni naslovi Prema riječima Edina Salihagića, komercijaliste V.B.Z., ova kuća za sajam je priredila sniženja od 25 do 65 posto.

Izdavačka kuća „Bosanska riječ“ i ove godine je domaćin bh. autora u dijaspori. Prema riječima direktora Šime Ešića, ove godine u Sarajevu će se predstaviti dvadesetak autora koji žive i stvaraju u dijaspori, među kojima su i Josip Osti, Ismet Bekrić, Branko Tošović, Zlatko Lukić, Antonio Žalica... Na štandu „Bosanske riječi“ izloženo je više od 400 naslova među kojima je i 49 objavljenih u proteklih godinu, dok pažnju posjetilaca posebno mami specijalna ponuda knjiga po cijeni od jedne do pet KM.

Potpisi podrške u borbi sa PDV-om
Nakon uručenja nagrada UIK-a, Spahić je pozvao sve prisutne na štand „Bemusta“ da potpisom u najveću knjigu ovogodišnjeg sajma, dugu jedan metar, tešku 100 kilograma i sa 3.000 listova daju podršku izdavačima i knjižarima u njihovoj borbi protiv PDV-a. On je bio i prvi koji je stavio potpis. Direktor „Bemusta“ Mustafa Bećirović rekao je da će knjiga nakon sajma s potpisima učesnika i posjetilaca biti predata predstavnicma bh. vlasti koji su mnogo većim teretom, od njenog, opteretili bh. izdavaštvo i knjižarstvo uvođ- enjem PDV-a na knjigu. (Avaz)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice