TUZLARIJE - KULTURA

15.07.2018.
Performans ˝Tražim ulicu za svoje ime˝ u Tuzli

U okviru tradicionalne manifestacije ´´Ljeto u Tuzli´´ u Ateljeu Ismet Mujezinović je izveden zanimljiv muzički – poetski recital ´´Tražim ulicu za svoje ime´´. Projekat je ovo koji je objedinio muzičku umjetnost, književnost i glumu.

Tuzlarije


Muzičko – poetski recital ´´Tražim ulicu za svoje ime´´ zapravo je zaokružena cjelina prožeta stihovima Maka Dizdara, Abdulaha Sidrana i drugih pjesnika sa osebujnim i bogatim muzičkim repertoarom. Ljubiteljima ove vrste umjetnosti predstavili su se profesori violine i harmonike Jasmina Šehanović i Dejan Milkunić, uz recital glumca Irfana Kasumovića



"Poruka jeste da trebamo izgraditi svoje mikrokosmose koji će biti bazirani na ljudskim dimenzijama, gdje nisu bitne razlike, nego je bitno da smo tu jedni za druge i da pomognemo jedni drugima i malo te ljubavi ako nije problem“, kaže glumac Irfan Kasumović.

´´Tražim ulicu za svoje ime´´ je multimedijalni projekat koji na drugačiji način prezentira bh. kulturnu baštinu sa jedinstvenim ciljem.

"Da mladi ostanu u Bosni i Hercegovini svakako. Znate mi svi radimo u školi i masovno djeca odlaze. Mislim da je to greška svih nas“, ističe Jasmina Šehanović, profesorica violine.

Kako ističu sudionici, ovaj projekat neće imati rok trajanja.

"Ovo neće trajati mjesec, dva ili pet. Mi ćemo se truditi bez obzira na sve probleme a znamo da će ih biti, a biće i onih pozitivnih trenutaka, mi obećali smo i zavjetovali se da će to trajati dugi niz godina.“

Do sada je ovaj muzičko - poetski recital izveden u Maglaju i Zavidovićima, a tokom ljeta bit će prikazan i u Kladnju, Kalesiji, Gradačcu, ali i van granica BiH.

Dino Durmić

Priredio(la): Federalna.ba                


Osmrtnicama ba smrtovnice