TUZLARIJE - KULTURA

28.04.2006.
DANI - U FOKUSU
Festival Sulejmanove taštine


Prije nego što se javno progovorilo o raspodjeli preostalih 170.000 maraka iz budžeta Tuzlanskog kantona namijenjenih kulturnim manifestacijama, Sulejman Kupusović je slavodobitno objavio da će Tuzla (sa svim strukturama vlasti) podržati festival njegovih predstava, skandalozno imenovan kao Pozorišni spektakli Sulejmana Kupusovića?!

"Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i Bosanski kulturni centar u Tuzli već uveliko organiziraju ovu manifestaciju, prvi put na ovim našim područjima. Tokom pet dana bit će odigrani trenutno moji najveći pozorišni hitovi", najavio je Kupusović u ovdašnjim medijima.

Međutim, osim Kupusovićevih velikih želja i nezajažljivih apetita, na njegovu veliku žalost, postoji i nešto što se zove procedura, a u ovom slučaju procedura nalaže da se projekti upute Općini Tuzla, nakon čega će Komisija odlučiti o konačnoj raspodjeli sredstava. Istina je da je Bosanski kulturni centar, između ostalih projekata, zaista predložio festival Kupusovićevih spektakala, koji će koštati 24.000 maraka, gdje bi Općina Tuzla participirala sa 11.000, ali novac za to još nije odobren.

"Voljeli bismo da dio troškova snose Općina i Kanton, dok bi dio sredstava sami obezbijedili. U tom bi se slučaju festival održao krajem juna, a ako nas ne podrže, onda ćemo pokušati najesen", kaže za Dane Salko Bukvarević, predsjednik Općinskog odbora SDA i direktor BKC-a Tuzla.

Franjo Kovačević, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti, također je Danima potvrdio da još uvijek nije donesena nikakva odluka, te da će se o tome odlučivati na sjednici koja će se održati tek iduće sedmice. Kovačević je također naglasio da je o projektu BKC-a obaviješten, ali da nije siguran u to da li se načelnik Jasmin Imamović izjasnio o tome.

Načelnik se izjasnio za Dane: "Ma ni govora. Sa Sulejmanom Kupusovićem nisam o ovome nikada razgovarao. Odluke o kulturnim dešavanjima donose se u skladu sa procedurom i finansijskim mogućnostima. Ja generalno podržavam kulturu, ali ne bih podržao festival jedne ličnosti, ako to nije, recimo, Meša Selimović. Pogotovu ne ako se zove tako kako je najavljeno." (E.Ha.)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice