TUZLARIJE - KULTURA

09.09.2020.
Promocija Zmijanjskog veza u Erazmo Centru u Tuzli

Cilj nam je da javnost Tuzle i okruženja sazna da je Zmijanjski vez prvi element nematerijalne kulturne baštine iz BiH zaštićen od strane UNESCO-a kao svjetsko blago. O ovome postoji jako malo znanja, kao i o činjenici da je Gračaničko keranje u statusu kandidata kod UNESCO-a.

Tuzlarije



Zmijanjski vez, koji rade žene banjalučke regije ima specifičnu ornamentiku, koja je zaštićena zakonom.
Tuzlarije

Erazmo Centar u Tuzli, u okviru manifestacije Ljeto u Tuzli, organizuje promociju, edukaciju i izložbu o ovome, gdje će zainteresovane građanke Tuzle moći da slušaju predavanja koja će nam upriličiti edukatorke iz Banja Luke koje se bave Zmijanjskim vezom, kao i edukatorke iz Udruženja Gračaničko keranje, te da vide izložene radove iz ova dva dijela BiH.

Obavještavamo javnost da je otvaranje ove manifetsacije u petak, 11.9. u 17:00, zatim cjelodnevna edukacija i promocija u subotu, 12.9., te završetak manifestacije i zatvaranje izložbe u nedjelju, 13.9.2020. godine.

Zbog epidemiološke situacije, nismo u mogućnosti primiti sve zainteresovane, nego pozivamo da nam se jave na broj 061 100 031, kako bi rezervisali svoje mjesto. Na žalost, interesovanje je veliko, ali je broj mjesta ograničen.

Ovo je prvi put da se ovakva manifestacija organizuje i prva prilika da zainteresovani vide izložbu radova žena Zmijanja. Dobrodošli.

Osmrtnicama ba smrtovnice