TUZLARIJE - KULTURA

26.12.2017.
Novo pozorišno djelo:
Predstava „Zmaj od Bosne“ uskoro pred publikom

Pripreme za realizaciju nove predstave "Zmaj od Bosne“, gradačačkog kapetana koji se borio za bosansku autonomiju u Osmanlijskom carstvu i jednog od najistaknutijih povijesnih osoba u Bosni i Hercegovini, ušle su u završnu fazu.

Tuzlarije


Predstava na tekst Elvisa Ljajića, pozorišnog kritičara iz Sarajeva, radit će se u režiji Slavenka Saletovića, redovnog profesora Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu i jednog od najpriznatijih reditelja koji je uradio više od stotinu predstava na pozornicama svih važnijih pozorišnih kuća u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kao i desetak televizijskih dramskih i filmskih ostvarenja.

- Imali smo jako težak zadatak da odaberemo prave glumce za ovu predstavu koji su, pored svog glumačkog kvaliteta, morali i karakterno odgovarati ulogama. Važno je istaći da glumačku ekipu čine velika imena bh., srpskog i hrvatskog glumišta. Jedino što možemo otkriti je to da je ulogu kapetana Huseina Gradaščevića dobio poznati bh. glumac, istakao je Mustafa Sušić, izvršni producent i umjetnički direktor predstave te dodao da će ovo pozorišno djelo ujedno biti i istorijski čas za sve učenike srednjih škola.

Prema riječima Omera Isovića iz Agencije Kreativa Marketing, koja je sa Udruženjem "Zmajevo srce" izvršni realizator, planirano je da se predstava odigra u gotovo svim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini. Također je izrazio nadu da će ovo umjetničko djelo dobiti podršku kantonalnih i federalnih insititucija vlasti.

Premijera "Zmaja od Bosne“ planirana je u aprilu 2018. godine, dok će javnost više informacija o samoj predstavi dobiti u januaru naredne godine kada će biti upriličena i prva press-konferencija.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice