TUZLARIJE - KULTURA

26.12.2017.
˝Sandro Kalesić˝:
Promovisana knjiga o najmlađoj žrtvi na tuzlanskoj Kapiji

"Ja se zovem Sandro Kalesić. Rođen sam u Tuzli, mada se toga ne sjećam, 26. decembra 1992. godine. Rodila me je naljepša mama ovog svijeta, moja mama Irena. Moj otac Dino, moj momčina, ponosno kaže da je i on aktivno i nezaboravno učestvovao u tome". Ovako počinje knjiga Nedžada Omazića u kojoj je opisao životnu priču Sandra Kalesića, najmlađe žrtve četničkog masakra na Kapiji 25. 05. 1995. godine u Tuzli.



Riječ je o priči koja će se morati pričati generacijama, a kroz prizmu dječaka Sandra koji je živio samo 881 dan, dakle, 2 i po godine.

Tuzlarije


- Stvaranje knjige trajalo je 20 godina, ponajviše zbog činjenice jer sam se plašio da knjigom ne nanesem još veću bol roditeljima čija su djeca ubijena na Kapiji. Knjiga je napisana u superlativu, jer dječak, kao i svako drugo dijete, kad priča o svojim roditeljima priča u superlativu. Žao mi je da se ljudski život pamti samo po stradanju, po njegovom kraju, kazao je autor Omazić.

Dodao je da je najlakši način da u autentičnom smislu predstavi Sandrov život bio da on "priča".

Tuzlarije


- Knjiga je napisana rječnikom od 200 riječi, jer je, otprilike, toliki fond riječi dvoipogodišnjeg djeteta. Prvenstveno je bio cilj da predstavim njegov život, a sve žrtve s Kapije imale su svoje živote, živjeli su i imali su svoje porodice - istakao je Omazić.

Dino Kalesić, otac ubijenog Sandra, kazao je da je važno da je knjiga napisana jer se na taj način borimo protiv zaborava.

- Bio bih sretan kad bi 71 ovakva knjiga bila napisana i kad bi se moglo, ako nije neskromno, napraviti i pozorišna predstava, film, ne samo o Kapiji već i o Srebrenici, Brčkom, Mostaru, Zvorniku, svim bh. ranama. Jedino tako, kad to uđe u udžbenike, bude napisano, postavljeno na daske, onda možemo pričati o kvalitetnoj borbi protiv zaborava i onoga što nam se desilo – dodao je Kalesić.

Podsjećamo, za zločin na tuzlanskoj Kapiji Sud BiH je osudio generalna takozvane Vojske Republike Srpske, Novaka Đukića na dugogodišnju kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. General koji je ratovao protiv djece i civila neometano i slobodno živi u Beogradu, u Srbiji.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice