TUZLARIJE - KULTURA

03.10.2023.
Odobrena sredstva za brojne manifestacije i aktivnosti raznih udruženja i organizacija

Danas je Vlada izmijenila i dopunila Program manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton za 2023. godinu, te među manifestacije uvrstila „Regionalni kamp mladih Živinice“ organizatora Crveni križ Grada Živinice i „10. kamp mladih“ kojeg organizuje Crveni križ Grada Lukavac.


Tuzlarije


Također, uvršteno je štampanje izložbe „NA BRANIKU DOMOVINE – Drugi korpus Armije BiH (1992-1995)“, čiji je organizator Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, produkcija pozorišne predstave: „Biće, biće...“ udruženja „Front slobode Tuzla“, Ljeto u Sapni 2023, organizatora BZK „Preporod“ Sapna, smotra KUD „Ljiljan“ organizatora udruženja građana „Ljiljan“ Prijeko Brdo, međunarodni memorijalni malonogometni turnir „Alija Izetbegović“ Mostar-Vogošća 2023 organizatora Saveza boraca Federacije Bosne i Hercegovine, međunarodna manifestacija „Poljosajam“ u G. Obodnici-Breške, čiji je organizator Udruženje poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, te 16. juli Dan sjećanja na proboj preživjelih na slobodnu teritoriju kojeg je organiziralo Udruženje građana Preživjeli genocida 11. juli 1995.

Vlada je danas odobrila 5.000 KM Udruženju boraca Patriotske lige općine Kladanj za obilježavanja 31. godišnjice ratne bolnice i ratnog rehabilitacionog centra Muška voda – Kladanj, 3.400 KM Udruženju građana „Preživjeli genocida 11. juli 1995. Srebrenik, za organizaciju obilježavanja „Dan sjećanja na proboj preživjelih na slobodnu teritoriju, 3.000 KM Bosanskohercegovačko – američko akademiji umjetnosti i nauke na ime refundacije troškova organizacije i realizacije „14. dani BHAAAS-a u BiH“, koji su održani u Tuzli od 1. do 04. juna i ukupno 8.000 KM Studentskom vijeću Medicinskog fakulteta u Tuzli „Medicus“ na ime troškova organizacije i realizacije Ljetne škole reanimacije.

Danas je Vlada odobrila 52.836 KM Udruženju Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla u svrhu obezbjeđenja dijela nedostajućih sredstava za nabavku fotonaponskih elektrana za osam škola na području Tuzlanskog kantona u okviru nastavka provedbe projekta „Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ („PAMETNE ŠKOLE 2“) koji se implementira u okviru EU/IPA INTERREG Programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Također odobreno je i 7.400 KM JU OŠ „Malešići“ Gračanica za finansiranje nepredviđenog izdatka, otpremnine uposleniku koji odlazi u invalidsku penziju.

U skladu sa rasporedom sredstava za organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona, Vlada je danas odobrila 10.000 KM Hrvatskom društvu „Hrvatski dom“ Tuzla za 2023. godinu, za namjene u skladu sa priloženom specifikacijom troškova, 12.000 KM Srpskom kulturnom prosvjetnom društvu „Prosvjeta“ Tuzla za 2023. godinu, te 5.000 KM Srpskom građanskom vijeću Pokret za ravnopravnost Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, za namjene u skladu sa priloženim finansijskim planom.

Osmrtnicama ba smrtovnice