TUZLARIJE - KULTURA

15.05.2006.
Otvoreno pismo književnika Nijaza Alispahića direkciji i žiriju Petog festivala bh. drame u Zenici
Tražim da Kruševačkom pozorištu otkažete učešće na Festivalu!


Iz novina sam (14. V) saznao da će Peti festival bh. drame u Zenici biti otvoren predstavom "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta iz Kruševca, po mojoj dramatizaciji Selimovićevog romana, koju je u vrijeme agresije na BiH ukrao i kao dramatizator potpisao reditelj kruševačke predstave Nebojša Bradić.

Prije deset godina Nebojša Bradić je za moju ukradenu dramatizaciju dobio nagradu Sterijinog pozorja, a o tome su pisali mnogi bh. i srbijanski listovi*, nudeći konkretne dokaze, iz kojih se vidi da je dramatizacija prepisana - od slova do slova. Uprkos mome zahtjevu, i priloženim dokumentima, koji dokazuju krađu, Sterijino pozorje nije ovom potrčku Miloševićevog režima, koji je zvanično izabran među 300 najmoćnijih ljudi u Srbiji* - oduzelo nepravedno i kriminalno stečenu nagradu.

Ali, danas nisu više ratna vremena, a Zenica nije ni Kruševac, ni Novi Sad, pa da legalizira krađu autorskog i intelektualnog vlasništva jednog bosanskog pisca. Stoga od direkcije Festivala tražim da izvrši uvid u moju dramatizaciju i onu ukradenu koju potpisuje Nebojša Bradić, te da Kruševačkom pozorištu otkaže učešće na Festivalu!

Ukoliko se to ne dogodi, Festival u Zenici će preuzeti krivičnu i moralnu odgovornost za promociju krađe autorskog vlasništva.
Napominjem da je moja dramatizacija Selimovićevog "Derviša i smrti" napisana 1988. i da je verificirana recenzijama Milana Č. Jovanovića i Razije Lagumdžije, koja mi je bila stručni savjetnik. Moja dramatizacija je izvedena u tri bh. pozorišta: prvi put u Tuzli, 1988, potom u Mostaru, 1992, neposredno pred agresiju, te u Narodnom pozorištu Sarajevo, 1996, kao prva poslijeratna predstava.

Ako sam prije deset godina bio nemoćan da u Miloševićevoj i Bradićevoj Srbiji zaštitim svoje intelektualno vlasništvo, danas, u svojoj zemlji - nisam nemoćan. Svi koji budu sudjelovali u legalizaciji i promociji srbijanske krađe moga autorskog djela, naći će se pred sudom.

Nijaz Alispahić

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice