TUZLARIJE - KULTURA

16.05.2006.
Predstava Harisa Pašovića odigrana i u distriktu
Brčaci gledali ˝Hamleta˝
Predstavu "Hamlet", Harisa Pašovića, brčanska publika nagradila je sa dva bisa, a sala Doma kulture u nedjelju naveče bila je premala da primi sve ljubitelje pozorišta.

U predstavi koja je trajala oko tri i po časa, gotovo briljantno igrala je plejada vrhunskih glumaca iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije: Amar Selimović, Zana Marjanović, Sabina Bamburr, Aldin Omerović, Jasenko Pašić, Damir Markovina, Frano Mašković, Damjana Čarne, Slaven Knezović, Miodrag Krivokapić i drugi.

Reditelj Pašović je rekao da se Šekspirov komad odnosi na sve ljude bez obzira na njihovu nacionalnost, religiju, kulturu i jezik kojim govore.

"Kada sam odlučio da radim predstavu ´Hamlet´ znao sam da je ispred mene najveće djelo u historiji teatra i književnosti, najbolji i istovremeno najkomplikovaniji, a ujedno i najpopularniji komad svih vremena. Ono što obilježava odnos u svijetu nakon terorističkih napada na Ameriku je odnos muslimanskog svijeta i drugih kultura i religija. Proučavajući osmanski dvor vidio sam da je taj dvor bio šekspirijanski, jer sve teme koje Šekspir u svojim dramama ispituje bile su smještene u vrijeme tog carstva koje je 500 godina bilo svjetska super sila", rekao je Pašović.

On je dodao da je ta kultura djelimično uticala i na razvoj kulture u BiH, a da svakako zauzima jedno od vodećih mjesta u istoriji čovječanstva.

Pašovićev "Hamlet" rađen je koprodukciji BiH, Slovenije, Hrvatske, SCG, Francuske, Turske i Španije. Koproducenti predstave su BKC u Tuzli, Britanski savjet i Kazalište mladih iz Zagreba. Projekat su podržali općina Tuzla, ministarstva za kulturu i sport FBiH i Kantona Sarajevo, distrikt Brčko, Ambasada Velike Britanije u BiH, Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH, Skupština grada Beograda i Ured za kulturu grada Zagreba.

Dramaturg je Robin Holms, scenograf Amir Vuk, muziku uživo izvode Dino Šukalo, Amar Češljar, Atila Aksaj i jedan od najboljih turskih nejista Melih Berse. Koreograf je Toni Kost iz Barselone.N. Tanasić (Nezavisne)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice