TUZLARIJE - KULTURA

16.05.2006.
Nakon otvorenog pisma Nijaza Alispahića
Bradić tvrdi da nije ukrao dramatizaciju


Književnik Nijaz Alispahić uputio je otvoreno pismo Direkciji i žiriju Festivala bh. drame u Zenici, tražeći da se otkaže učešće Kruševačkog pozorišta. Alispahić, naime, tvrdi da je Nabojša Bradić, reditelj predstave „Derviš i smrt“ i autor dramatizacije čuvenog romana Meše Selimovića, „ukrao“ njegovu dramatizaciju i potpisao je kao svoju.

Srbijanski reditelj za „Dnevni avaz“ u potpunosti negira te tvrdnje. "Neka Alispahić dokaže da tamo ima ijedna njegova rečenica. Ovo je moja dramatizacija i nema veze s njim, tamo samo možete pronaći sjajne Selimović eve rečenice. Očito da nekim ljudima treba medijska pažnja, a ova je priča zaista bespredmetna", kaže Bradić.

On dodaje da se slična polemika s Alispahićem vodila prije pet - šest godina kada je njegova predstava „Prokleta avlija“ dobila nagradu na Sterijinom pozorju. I tada je bh. književnik aktuelizirao pitanje „krađe“ njegovog autorstva. Predstava „Derviš i smrt“ na redovnom je repertoaru Kruševa čkog pozorišta, a već je učestvovala na Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom.

Interne stvari
Ne želimo se miješati u taj spor, to je privatna stvar između Alispahića i Bradića i postoji sud koji rješava takve stvari. Festival nema prava niti ingerencije da provjerava autorska prava u predstavama, to su interne stvari u koje mi uopće nećemo ulaziti - kaže direktorica Festivala bh. drame Radmila Preininger.

(A. GAJEVIĆ - Avaz)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice