TUZLARIJE - KULTURA

25.05.2006.
U Bosanskom kulturnom centru Tuzla
Tuzlaci će napokon vidjeti sarajevsku “Tvrđavu”
Pozorišni spektakl Sulejmana Kupusovića


“Drago mi je da pokrenuta ova inicijativa i da će tuzlanska publika vidjeti četiri spektakularne predstave. Kultnu predstavu Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, Ženski turbofolk bend, koja je na festivalu Mostarska liska osvojila pet nagrada, predstavu za koju su ulaznice rasprodate po tri mjeseca unaprijed, svojevrsnu satiru. Zatim izvanrednu predstavu Carmina burana sa preko 160 izvođača, koja je na Sarajevskoj zimi, u konkurenciji 140 predstava, dobila najveće ocjene publike (atraktivan spektakl u koprodukciji BNP Zenica, Udruženja muzičke omladine i Omladinskog hora Zenica).

Tu je i Tvrđava Meše Selimovića, koja je osvojila nekoliko najvažnijih nagrada na Festivalu u Brčkom, nagradu stručnog žirija i publike, i koja će sada biti izvedena i u rodnom Mešinom gradu, jer, nažalost, tuzlanska publika je jedina u BiH koja dosada nije vidjela ovu izvanrednu predstavu. A nakon toga još jedna kultna predstava - Legenda o Ali- paši, po čuvenom romanu Envera Čolakovića koja je na prošlogodišnjem festivalu u Brčkom dobila šest nagrada: za najbolju predstavu publike, žirija, tri glumačke nagrade, za kostimografiju...”, kaže Kupusović.

Ženski turbofolk bend pred tuzlanskom publikom bit će izveden 30. maja, a Carmina Burana 3. juna (obje na sceni BKC-a ).

U okviru projekta Pozorišni spektakl Sulejmana Kupusovića dogovoreno je da 9. septembra, u okviru Književnih susreta Cum grano salis bude izvedena Tvrđava, a 25. novembra Legenda o Ali Paši...

Producent manifestacije, za koju vlada veliko interesovanje tuzlanske pozorišne publike je BKC Tuzla, a pokrovitelj Općina Tuzla. (Oslobođenje)

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice