TUZLARIJE - KULTURA

31.05.2006.
Pozorišne igre u Jajcu
Nema mjesta za profesionalna pozorišta iz Tuzle, Zenice i Mostara


Selekcija predstava koje će biti izvedene na 25. pozorišnim / kazališnim igrama u Jajcu izazvala je žestoke reakcije među teatarskim krugovima u BiH. Svoje negodovanje izborom selektora Marka Kovačevića, ali i konačnim usvajanjem prijedloga od Organizacionog odbora, iskazuju reditelji i direktori pozorišta.

- Selektor treba biti u funkciji festivala, a ne obratno. Nije samo trebao birati predstave po svom ukusu, nego i po ukusu publike. Tvrdim da su naše dvije predstave bolje od „Noći dugih svjetala“ Mostarskog teatra mladih ili „Nevjeste od kiše“ SARTR-a - kaže Šerif Aljić, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Naši sagovornici ističu da ne reagiraju zbog neuvrštavanja njihovih predstava, nego iz principijelnih razloga. Tvrde da se urušava koncept Pozorišnih igara, koji se odnosio isključivo na prikazivanje najboljih predstava sedam profesionalnih pozorišta BiH.

- Ovo je skandalozan izbor predstava. Pozorišne igre nikad nisu imale selektora, nego su pozorišta slala najbolje predstave. Marko Kovačević poništava suštinu jajačkog festivala i uvrštava amatersko pozorište, a ne mostarsko, tuzlansko ili BNP Zenica - kaže Sulejman Kupusović, čija „Legenda o Alipaši“ nije uvrštena. Izražava i žaljenje što jajačka publika neće, zahvajujući „pseudoestetskim kriterijima selektora, vidjeti najgledaniju predstavu u BiH“.

Odgovornost pred žirijem
Jako mi je žao što predstava „Na tri kralja“ neće biti u Jajcu, ali moramo poštovati odluku selektora. On će morati za svoju selekciju odgovarati pred žirijem i na okruglom stolu. Nažalost, nisam gledao selektirane predstave tako da ih ne mogu komentirati - kaže Milenko Iliktarević iz NP Tuzla.

(A.GAJEVIĆ - Avaz)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice