TUZLARIJE - KULTURA

30.05.2006.
Na Filozofskom fakultetu u Tuzli održana
Promocija časopisa ˝Ostrvo˝


Dana 29.5.2006.god.u 18:00h na Filozofskom fakultetu u Tuzli održana je promocija književnog časopisa „Ostrvo“.
Promotori su bili:prof.dr.Vedad Spahić(urednik), magistar Azra Verlašević, književnik, publicista Fatmir Alispahić(član redakcije) i prof.dr.Sadik Latifagić(presjednik savjeta časopisa).




Najveća zasluga za pokretanje časopisa „Ostrvo“pripada Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“.Istaknuto je da je to časopis koji svjedoči o književnoj klimi u sadašnjoj Tuzli.
Te da je časopis pokrenut u cilju otvaranja kreativnog prostora i komunikacije između studenata i profesora, kao i njihove motivacije za bavljenje naukom i književnošću.
Univerzitet kao najmjerodavnija ustanova za nauku i kulturu mora podstaknuti što više mladih ljudi da prepoznaju časopis kao svoj kreativni prostor.
Ovaj časopis održava balans između tradicionalnog i avangardnog, domaćeg i stranog, književne kritike i književne historije, i jedini je koji je obilježio 80-u godišnjicu od rođenja književnika Derviša Sušića.
Pored 7 do 8 časopisa u Bosni i Hercegovini „Ostrvo“se pojavljuje kao samozatajni prostor stvaralačkog nadahnuća i kao bezbjedna oaza u moru ideja.

Dž.J.

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice