TUZLARIJE - KULTURA

29.05.2006.
Ima li ili nema ˝Kupusovićevih dana u Tuzli˝?


Prije nešto više od mjesec dana, poznati pozorišni reditelj Sulejman Kupusović, najavio je neobični pozorišni festival pod nazivom "Pozorišni spektakli Sulejmana Kupusovića", rekavši pri tome da gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i Bosanski kulturni centar u Tuzli već uveliko organiziraju ovu manifestaciju, prvi put na ovim našim područjima.

Nedugo nakon toga sarajevski DANI u tekstu pod naslovom "Festival Sulejmanove taštine" djelimično demantuju Kupusovića jer iz izjava čelnih ljudi iz Općine Tuzla jasno proizilazi da je preuranjena tvrdnja da iza ovog projekta stoji Općina Tuzla i načelnik Imamović. Tom prilikom, Franjo Kovačević, pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti, Danima je potvrdio da još uvijek nije donesena nikakva odluka, te da će se o tome odlučivati na sjednici Općinskog vijeća. Kovačević je također naglasio da je o projektu BKC-a obaviješten, ali da nije siguran u to da li se načelnik Jasmin Imamović izjasnio o tome.

Što se tiče načelnika Imamovića, Dani prenose njegovu izjavu u kojoj kaže "Ma ni govora. Sa Sulejmanom Kupusovićem nisam o ovome nikada razgovarao. Odluke o kulturnim dešavanjima donose se u skladu sa procedurom i finansijskim mogućnostima. Ja generalno podržavam kulturu, ali ne bih podržao festival jedne ličnosti, ako to nije, recimo, Meša Selimović. Pogotovu ne ako se zove tako kako je najavljeno".

Međutim, da se na realizaciji festivala ozbiljno radi potvrdio je direktor BKC-a Tuzla, Salko Bukvarević, koji je za Dane izjavio: "Voljeli bismo da dio troškova snose Općina i Kanton, dok bi dio sredstava sami obezbijedili. U tom bi se slučaju festival održao krajem juna, a ako nas ne podrže, onda ćemo pokušati najesen".

Iako se sjednica Općinskog vijeća, na kojoj će biti razmatran program "Ljeta u Tuzli 2006." održava upravo danas, najavu Kupusovićevog festivala pod pokroviteljstvom Općine Tuzla prvo je ponovilo sarajevsko Oslobođenje prije nekoliko dana a jutros je to učinio i Avaz u tekstu sa nadnaslovom "Dani Sulejmana Kupusovića u Tuzli".

Uz svo dužno poštovanje prema rediteljskom umijeću Sulejmana Kupusovića, utisak je da su svi ovi tekstovi napisani u stilu "sve je dogovoreno", svojevrsni medijski pritisak na Općinsko vijeće Tuzla da prihvati pokroviteljstvo nad Kupusovićevim festivalom. Suma od 11 hiljada maraka i nije tako velika za 4 vrhunske pozorišne predstave i nemamo ništa protiv da se Tuzla prihvati pokroviteljstva nad tim predstavama i tako obogati kulturni život u ljetnjim mjesecima. Sporan je metod medijskog pritiska a o pretencioznosti naziva festivala i ima li smisla festival jednog čovjeka, nek svoj sud donesu kulturni radnici iz pozorišne branše.
V.K.

Osmrtnicama ba smrtovnice