TUZLARIJE - KULTURA

25.11.2017.
U Zvorniku obilježen Dan državnosti BiH

U okviru obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, BZK Preporod OO Zvornik, danas je u čast navedenog datuma organizovao veliku svečanost, na kojoj su prisustovali predstavnici iz kulturnog, vjerskog, sportskog, političkog i svi drugih društvenih sfera Grada Zvornika, TK-a, kao i Bosne i Hercegovine.



Svečanost je po prvi put, uz saradnju sa drugim Udruženjima i organizacijama organizovana u velikoj sali Doma omladine u Zvorniku, koja je bila premala da bi primila sve goste.

Tuzlarije


U okviru programa obilježavanja, čas historije održao je prof. Idriz Memić, koji je govorio o historijskom kontinuitetu naše državnosti, gdje je kroz jedan opširniji prikaz od vremena paleolita pa do danas objasnio pojavu i razvoj Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti posebno je istaknuto da je na ovaj Dan, Bosna i Hercegovina, 1943. godine obnovila svoju državnost, koja ima hiljadugodišnju prošlost, koja danas nažalost, posebno u manjem BH enitetu mnogi ne priznaju i pokušavaju iskriviti.
Svečanosti su posebno doprinjeli mališani sa prostora Grada Zvornika i okoline, koji su kroz brojne recitacije, igrokaze, pjevanje sevdalinki i igranje bosanskih narodnih kola, još više uljepšali obilježavanje ovog dana na obalama rijeke Drine.

Tuzlarije


Tuzlarije


Organizator, BZK Preporod OO Zvornik, na čelu sad prof. Amerom Redžićem, na kraju istog, nije krio oduševljenje i zadovoljstvo što je sve proteklo u najboljem redu i miru, a posebno ističe činjenicu, da danas su djeca koja treba da govore, a mi da ih podržavamo i podstičemo u njihovim sposobnostima i talentima koje neosporno posjeduju.

Zaključak sa ove svečanosti je da se moramo i dalje boriti protiv predrasuda, da svi narodi u Bosni i Hercegovini kroz svoju dugu prošlost su međusobno isprepleteni, i da je ovo domovina sviju nas, odnosno sviju onih koji vole i poštuju svoje.

Priredio(la): BZK Preporod OO Zvornik                


Osmrtnicama ba smrtovnice