TUZLARIJE - KULTURA

06.12.2004.
Kultura
Gostovanje zagrebačkog pozorišta ˝Gavella˝
˝Latinovicz˝ pred tuzlanskom publikom

Ansambl zagrebačkog kazališta ˝Gavella˝ će u četvrtak, 9. decembra, na sceni Narodnog pozorišta Tuzla izvesti predstavu ˝Latinovicz˝, rađenu po Krležinom djelu ˝Povratak Filipa Latinovića˝.



Interesovanje za ovaj komad je izuzetno veliko, iako se ulaznice prodaju po 10 KM.



Ovo je drugo poslijeratno gostovanje ˝Gavelle˝ u Tuzli. Na sceni će se pojaviti čak 33 glumca, među kojima su: Vlasta Knezović, Darko Milas u ulozi Filipa Latinovića, Nenad Cvetko, Sven Šestak, Anja Šovagović-Despot i ZlatkoVitez.



Uprava ˝Gavelle˝ je naprije bila zainteresovana za gostovanje u Sarajevu, no kako u NP Sarajevo nisu imali slobodan termin, gostovanje je dogovoreno u Tuzli.



Milenko Iliktarević, direktor NP Tuzla, kaže da njihovo gostovanje nije na komercijalnoj osnovi, jer tuzlansko pozorište nema sredstava za to. Jedina obaveza domaćina je da obezbijedi smještaj za glumce i druge pozorišne djelatnike koji dolaze iz Zagreba. Zbog toga je cijena ulaznica veća nego inače, a reduciran je i broj gratis ulaznica.



Iliktarević kaže da će ansambl tuzlanskog pozorišta zauzvrat gostovati na sceni ˝Gavelle˝, a pokušat će uspostaviti i dalju saradnju. Kazalište ˝Gavella˝ će biti pozvano da gostuje i na narednim Tuzlanskim pozorišnim danima, a u NP Tuzla očekuju da njihovo gostovanje u Zagrebu neće stati na jednom komadu.

Priredio(la): tz/nezavisne                


Osmrtnicama ba smrtovnice