TUZLARIJE - KULTURA

09.01.2018.
˝Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi˝ i ˝Fotomonografija Bosnia and Herzegovina˝:
Najava promocije knjiga Adisa Tanovića

Nakon Sarajeva, Konjica, Zenice, Beča, Minhena, Kopenhagena, Odnesea, Štokholma, Geteborga, Helsinkija... u Tuzli će 20. januara (subota) u 17:00 sati, u hotelu Dorrah, biti upriličena 18. promocija knjige "Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi" i promocija sedmog izdanja knjige "Fotomonografija Bosnia and Herzegovina".

Tuzlarije


U knjizi "Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi" posebno je naglašen život muslimana u Andaluziji (Al-Andalus), koji su živjeli na visokom stepenu kulture i obrazovanja, te dali veliki doprinos današnjem razvoju nauke i tehnologije. Prije svega to se odnosi na Kordobu koja je bila najrazvijeni grad u Evropi u srednjem vijeku. Pored starog dijela grada, Velike džamije, čuvenog mosta preko rijeke Gvadalkivir, koga krase lukovi čuvene maurske arhitekture, prikazana je Kalahora kula u kojoj je smješten Muzej Andaluzije. U unutrašnjosti Muzeja prikazana je Kordoba u periodu od 9. do 13. vijeka, kada je bila centar kulture, nauke i umjetnosti.

Također obrađena je Sevilja, njena historija, te značajni objekti islamskog naslijeđa kao što su Tore del Oro, Alkazar, Giralda (minaret džamije)... Čuvena Alhambra u Granadi, odnosno palate Nasrid dinastije (Komares palata, Lavlja palata...), El Partal, maurska utvrda u Badajozu, ostaci islamske arhitekture u Rondi, čuvena palata Aljaferia u Zaragozi, maurska palata u Lisabonu i dr.

Kroz fotografiju je prikazana islamska kaligrafija, teselacija, mukarnas i mokarebe stilovi ukrašavanja unutrašnjosti objekata.

Vrijedi spomenuti gradove poput Đirokastre i Berata koji su stekli status grada muzeja i upisani su na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine kao primjeri dobro očuvanih osmanskih gradova. Obrađeni su još gradovi Tirana, Skadar, Elbasan... Kada je u pitanju Grčka, pozitivno smo iznenađeni velikim brojem izuzetno dobro očuvanih objekata islamskog naslijeđa. Tu su gradovi Ioannina (Janina), gdje je cijeli stari dio grada očuvan u izvornom obliku (dvije kupolne džamije, medresa, karavan-saraj, veliki broj kuća, biblioteka, kupatilo, zidine. dr). U Trikali i Seresu imamo odlično očuvane dvije džamije koje je radio Mimar Sinan, Medrese džamija u Veriji, koja je bila najveća džamija u ovom gradu za vrijeme Osmanlija i dr. U Atini su u nesposrednoj blizini Partenona očuvane dvije džamije: Džamija Mustafa-age Cistarakisa i Fethije džamija...

Također u knjizi je obrađen veliki broj objekata islamske arhitekture u evropskom dijelu Turske (Istanbul, Edirne), Makedoniji (Bitolj), Mađarskoj (Pečuj), Bosni i Hercegovini...

Tuzlarije


Fotomonografija Bosnia and Herzegovina predstavlja prirodno i kulturno naslijeđe naše zemlje. Štampana je dvojezično (bosanski i engleski jezik). Danas se može kupiti u EU, Sjevernoj Americi, Japanu, Australiji... Također navedenu knjigu kao poklon koristi većina općina u Federaciji BiH, te diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine. Knjiga je doživjela čak sedmo izdanje, a do sad je promovisana preko pedeset puta širom Evrope.

Cilj novog sedmog izdanja je unapređivanje turističke ponude Bosne i Hercegovine, koja ima cilj da poveća broj dolazaka turista u našu zemlju, kao i razvoj sredina koje imaju značajne turističke potencijale. Program projekta rađen na povezivanju u Kulturne rute (program EU) doprinosi povezivanju manjih i manje poznatih mjesta sa većim sredinama kako bi i ona u skorijoj budućnosti doživjela turistički procvat. Na toj bazi rađeni su dosadašnji turistički vodiči i fotomonografije.

Prva kulturna ruta veže Sarajevo sa okolnim planinama, rijekama, kanjonima, promoviše planinski i seoski turizam, rafting, te zimske sportove. Nastavlja se na Hercegovinu, Konjic, Boračko jezero, Glavatićevo. U Lisičićima kod Konjica pronađeni su ostaci koji su pripadali mediteranskoj grupi mlađeg neolitskog doba., a u općini Konjic se nalazi najveći broj nekropola u Bosni i Hercegovini. U ovom gradu imamo primjer povezivanja u jednu historijsku cjelinu prahistorije, srednjeg vijeka, te najvećeg broj znamenitosti koji potiču iz osmanskog perioda. Na udaljenosti oko 20 km od Konjica je Jablanica, poznata u cijelom svijetu kroz Bitku na Neretvi. Danas se može posjetiti most i muzej, a upravo povezivanje ova dva grada daje nam primjer upotpunjavanja tursitičke ponude, kroz različite vrijedsnosti, interesovanja i aspekte.

Grad Mostar, Blagaj, Stolac, Počitelj, Mogorjelo kod Čapljine i Međugorje vežemo u kulturnu rutu koja ima specifičan karaketer s aspekta religijskog turizma, te pokazuje multikulturalnost ovog kraja. Tekiju u Blagaju, na rijeci buni svake godine posjećuje veliki broj turista, a isti slučaj je i sa Međugorjem. Iz ovog primjera možemo vidjeti da je postoji veliki interes za vjerski turiznam. Pored pomenutih destinacija značajno je promovisati i druge vrijednosti ovog kraja, te na taj način upotpuniti ponudu ove rute. Kada je riječ o turističkoj ponudi srednje Bosne, značajno je istači sklad i vezu prirodnih ljepota u Jajcu (vodopad i jezera), historije (Kraljevski grad), religioznih objekata (Crkva svete Marije iz 12.vijeka, Podmilačje (katoličko svetište u blizini Jajca), sa okolnim gradovima (Travnik, prijestolnica osmanskih vezira), samostan Guča Gora, te planina Vlašić, što ovu kultunu rutu čini jedinstvenom.

U Unsko sanskom kantonu imamo najbolji primjer koristi kulturnih ruta, pogovoto što se u ovom slučaju radi o drugoj državi. Naime Repubila Hrvatska, kako bi upotpunila ponudu Plitvičkih jezera, u ponudi uključuje obilazak Bihaća, rafting na Uni, te obilazak vodopada Štrbački buk i Martin brod. Pored navedenog u Bihaću možemo pronaći ostatke iz različitih vremenskih perioda, a najveću pažnju privlači džamija Fethije, koja je građena u gotskom stilu, što je jednistven slučaj na ovim prostorima.

Adis Tanović

Osmrtnicama ba smrtovnice