TUZLARIJE - KULTURA

19.01.2018.
Promovisana monografija ˝Muzej u Tuzli 1947-2017˝

U povodu 70 godina postojanja Muzeja istočne Bosne Tuzla, u prostorijama ove kulturne ustanove danas je održana promocija monografije pod nazivom "Muzej u Tuzli 1947-2017". Promotori monografije bili su Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, prof. dr. Salih Kulenović i Zdravko Novak, akademski slikar-grafičar.



U monografiji su pomenuti svi oni koji su u proteklom periodu dali svoj doprinos u razvoju Muzeja, te je istaknuto sve ono što je obilježilo rad ove kulturne institucije.

Tuzlarije


Postojanje i rada Muzeja u Tuzli, od osnivanja do danas, obiježeno je sa više karakterističnih odlika.

- S jedne strane, ono što se ponavljalo kao konstanta do 2004. godine, bilo je nedostatak vlastitog radnog i izložbenog prostora. Također je, kroz duži vremenski period, karakterističan bio i nedostatak stručnog kadra. S druge strane, ono što ističemo kao pozitivnu činjenicu, stoji da su zaposlenici Muzeja, vođeni entuzijazmom, uspjeli prikupiti i za buduće generacije sačuvati više od 30.000 eksponata u oblasti arhelogije, etnologije, historije, umjetnosti i biologije, kazao je Esad Lević, direktor Muzeja.

Dodao je da Muzej od 2004. godine raspolaže sa objektom u ulici Džindić mahala kojeg je dobio na trajno korištenje od Opštine Tuzla.

- Naše planirane aktivnosti u budužem periodu usmjerene su u pravcu potpunog uređenja navedenih objekata i izložbenih prostora, kako bi cjelokupno bogatstvo kulturno-historijskog naslijeđa bilo na raspolaganju javnosti - istakao je Lević.

Tuzlarije


Gradonačelnik Imamović je rekao da je kulturno-historijsko naslijeđe bitan faktor razvoja Bosne i Hercegovine.

- Zato je važno u obrazovanju, nauci i umjetnosti, kao i manifestacionoj i spomeničkoj kulturi, njegovati zajedničko naslijeđe. Kada se osvrnemo i sjetimo svih preseljenja muzeja, jasno je da ga danas ne bi bilo, da nije bilo niza direktora, kustosa i drugih uposlenika i njihove upornosti na očuvanju muzejske djelatnosti. Zato je lijepo da imamo sve predstavljenje u ovoj knjizi. Svjesni značenja muzeja, 2004. godine dali smo Kantonu zgradu, kao osnivaču, da zgradu obnovi - rekao je Imamović.

Tuzlak Zdravko Novak rekao je da je stariji od ovog Muzeja i da mu je gotovo cijeli život vezan za rad ove institucije.

- Čak sam i sam mnogo eksponata poklonio Muzeju. Meni nije jasno, toliko para u Tuzli je otišlo u raznorazne projekte, a da nikome do sada nije palo napamet da prvoj ustanovi grada napravi pristojnu zgradu. Vi gdje god dođete, u bilo koji grad svijeta, prvo što uradite jeste da posjetite muzej. Kod nas je to, nažalost, nešto periferno. Učešćem u ovoj projektu htio sam da na neki način pomognem Muzeju da napravimo monografiju i da je uobličimo. Moram da kažem da Muzej nema para i da je ova knjiga napravljena u jednom bijednom tiražu da se uopšte nije isplatilo. Odštampano je svega 100 komada - kazao je Novak.

Profesor Kulenović je kazao da je ovo prvi put u historiji Muzeja da se djelovanje i njegov rad vidi u jednoj knjizi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice