TUZLARIJE - KULTURA

22.05.2006.
Zbog deložacije Nermina Tulića
Sarajevski pozorišni radnici i umjetnici obustavili rad


Zgroženi krajnje nehumanim postupkom vlasti prema dramskom umjetniku, istaknutom prvaku i direktoru Pozorišta mladih, jednom od nosilaca kulturnog i duhovnog otpora agresiji na BIH Nerminu Tuliiću, koji je grubo deložoran direktno na ulicu, pozorišni radnici i umjetnici grada Sarajeva odlučili su da obustave svoj rad, kompletnu teatarsku produkciju u Sarajevu.

Nermin Tulić iznesen iz stana
Agonija obitelji Tulić "riješena" je iznošenjem glumca Nermina Tulića, inače 100 postotnog invalida iz stana u kojem je boravio od 1994. godine. Deložacija je bila zakazana za jutros u 10.00 sati, ali se satima odugovlačila u očekivanju da nadležni, kao i odvjetnik vlasnika stana nađu rješenje.

Naime, u privatnom razgovoru vlasnik stana Zoran Brajović pristao je da Tulići ostanu u njegovom stanu u Ulici Branitelja Sarajeva do konačnog rješenja, nažalost on je bio nedostupan obzirom da živi u Njemačkoj, a njegov odvjetnik Sulejman Kadić nije htio ni komunicirati sa predstavnicima Kantona, kao ni prijateljima obitelji. On se na deložaciji nije ni pojavio.

Inače Vlada kantona Sarajevo ponudila je da plati troškove stanarine obitelji Tulić, za stan u kojem su boravili zadnjih godina.

Tulići imaju rješenje koje je potpisao ratni načelnik Općine Centar Husein Kamber, a ukoliko bi se ovo rješenje poništilo Nermin Tulić bi automatski mogao ući u svoj prijeratni stan.

Ali i pored svih molbi da se što hitnije to uradi, do 17.00 sati, kada je Tulić iznesen iz stana, to nije riješeno, Također nije udovoljeno ni molbi Općinskom sudu da odloži deložaciju na bar 48 sati.

Od 17.30 sati Nermin i Maja Tulić nalaze se ispred zgrade u ulici Branitelja Sarajeva i tu će ostati dok Općina Centar ne riješi ovaj problem.

Brojne kolege, sugrađani i ostali koji su prisustvovali završnoj "sceni" deložacije sa suzama su gledali što se dešava.

(Fena)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice