TUZLARIJE - KULTURA

03.02.2018.
Održana Svetosavska akademija u čast prosvetitelja

Tradicionalna Svetosavska akademija, posvećena velikom pravoslavnom prazniku i Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, održana je večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Akademiju su organizovali Srpska pravoslavna crkvena opština tuzlanska i Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" Tuzla.

Foto: SPKD Prosvjeta Tuzla
Tuzlarije


Tuzlanski sveštenici naglasili su da je velika radost za sve vjernike da imaju ovakvu manifestaciju.

- Sveti Sava je naš rodonačelnik, utemeljivač Srpske pravoslavne crkve, predstavlja jedan veliki događaj kome se svi i mladi i stari raduju i željno iščekuju - rečeno je na Akademiji.

Trudimo se da ova Akademija bude dobar pokazatelj srpske istorije, kulture i nacije pravoslavnih hrišćana u Tuzli, kazao je protojerej Milan Topić.

- Također, na ovaj način želimo da pokažemo bogatstvo koje mi imamo. To smo učinili kroz pjesmu, igru i ostala kulturna dešavanja - dodao je Topić.

U bogatom programu nastupili su: Hor "Izvornik" iz Zvornika, sekcija "Jutra plavog sljeza" iz Tuzle, učenici Osnovne škole "Sveti Sava" iz Bijeljine, Etno grupa "Lazarice" iz Bijeljine, SKUD "Semberija" Bijeljina i orkestar harmonika Muzičke škole iz Ugljevika. Pozdravnu riječ ovom prilikom održao je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, a prisutnima se obratio i Milan Cvjetinović, predsjednik SPKD "Prosvjeta" Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice