TUZLARIJE - KULTURA

18.02.2018.
Samostalne izložbe nagrađenih autora 21. Selektivne izložbe članova ULU TK

Tuzlarije


Na Selektivnoj izložbi članova Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona, održanoj u novembru 2017. godine, nagrade su osvojili: za slikarstvo Zehrina Karić i Zoran Kovačević, te za instalaciju Husref Bato Mulaosmanović. Nagrada je samostalna izložbu u prostorijama Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Tuzlarije


Ove izložbe su otvorene 16.2.2018. godine, a trajat će do 26.2.2018.

Na izložbi je premijerno predstavljen novi ciklus slika Zehrine Karić "Razglednice iz Svemira", naslikan kombinovanom tehnikom. U drugom dijelu Galerije se nalaze radovi Zorana Kovačevića naslikani u renesansnom duhu, dok se u Maloj galeriji nalaze radovi, odnosno instalacije Husrefa Bate Mulaosmanovića.

Tuzlarije


U pitanju su tri različita autora sa različitim likovnim interesovanjem, likovnim rukopisom kao i načinom realizacije.

Prilom otvoranja ovih izložbi mnogobrojnoj publici se obratila umjetnica Zehrina Karić, u ime nagrađenih autora.

Tuzlarije


Izdvajamo:
"Dobiti nagradu predstavlja posebnu potvrdu- da je dobro ono što radimo. Poznato je da umjetnici ne pate o priznanjima i nagradama, a svjedoci smo i brojnih poznatih ličnosti, kroz historiju umjetnosti, koji su svoja priznanja i pravu vrijednost dobili tek nakon smrti. Meni, kao mladoj umjetnici, ova nagrada nije prva ali je svakako posebna i značajna."

Tuzlarije


Prof. Hari Ejubović kaže da sa potpunim legitimitetom i razlogom da se mimoiđe trenutačni ustaljeni naboj i pravac na likovnoj sceni TK, ali i u ULU TK vjerujemo u opravdanost ovih nagrada kao jednog od načina da se pronalaženjem novih energija koja stapa na jedan čudesan način život i umjetnost, te potvrđuje da ni forma ni oblik a niti ideje nisu zadane i vječne a da fikcija i iluzija realnosti poprimaju oblik metafore postojanja.

Foto: Boris Pejić

Osmrtnicama ba smrtovnice