TUZLARIJE - KULTURA

26.02.2018.
Učenici Turističko ugostiteljske škole obilježili Dan maternjeg jezika
Foto/Video

Javna ustanova Turističko-ugostiteljska škola Tuzla je jedna od onih škola sa aktivizmom na različitim poljima. Osim školovanja kvalitetnih kadrova iz oblasti ugostiteljstva i turizma, učestvuje u organizovanju kulturnih manifestacija, ostvaruje različite saradnje sa brojnim organizacijama u svojoj humanitarnoj i edukativnoj misiji.

Kulturni život ove škole razvija se kroz učešće i angažman učenika u dramsko-recitatorskoj sekciji koju predvodi profesorica Enisa Hasić.

Svojim aktivizmom ispratili su mnoge događaje kako u školi, tako i van nje. Svake godine sudjeluju u obilježavanju Dana Mjesne zajednice Centar, Dana srednjoškolaca gdje koordiniraju projektom saradnje sa lokalnom zajednicom, obilježavanju Sedmice mira, Godišnjim planom rada škole predviđene manifestacije.

Redovno organizuju humanitarne akcije kojima, najčešće, koordinira Vijeće učenika na čelu sa profesoricom Selmom Tihić.

Takve su posjete različitim institucijama grada Tuzla kakav je Dom za djecu bez roditeljskoga staranja, Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama, Azil za životinje Tuzla i mnoge druge.

Neizostavan je i aktivizam u brojnim projektima nevladinih organizacija kakve su OSCE, Kultur kontakt, Info house, Rotary club, SHL, sa kojima surađuju dugi niz godina.


Promocija zadnje aktivnosti dramsko-recitatorske sekcije desila protekle sedmice povodom obilježavanja Međunarodnoga dana maternjeg jezika. Učenici ove škole predstavili su se bogatim kulturnim programom i podstakli na važnost ovoga dana, koji je UNESKO inicirao još 2000. godine s ciljem unapređenja učenja i razvoja maternjega jezika i jačanja multikulturalnosti, koja je na našim prostorima odraz bogatstva, a nikako problema.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije





Osmrtnicama ba smrtovnice