TUZLARIJE - KULTURA

27.02.2018.
Građene u XIX. i XX. vijeku:
Otvorena izložba tradicionalnih bosanskih kuća

Muzej istočne Bosne i Zavod za zaštitu i korištenje kulturno - historijskog i prirodnog naslijeđa TK organizirali su danas izložbu pod nazivom "Kuća sjeveroistočne Bosne". Izložba, koja je otvorena u prostorima Muzeja istočne Bosne Tuzla, u ul. Turalibegova do br. 8, održava se u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.



Prisutnima na otvaranju izložbe su se obratili mr. sc. Esaf Lević, direktor Muzeja,
mr. sc. Semir Hadžimusić, stručni saradnik u Zavodu i prof. dr. Mirsad Kunić, univerzitetski profesor.

Na izložbenim panoima je predstavljeno deset tradicionalnih bosanskih kuća s područja Tuzlanskog kantona, od kojih se četiri nalaze na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Na panoima su data i stručna objašnjenja o tipovima ovih kuća (kuća nad magazom, spratna kuća, spratna dimalučara, kuća sa čardakom među rogovima), materijalima od kojih su građene (drveni pokrivač-šindra, biber crijep-kopitar, blatni malter, kameni zid, ćerpič, zemljani i drveni zid) i druge zanimljive pojedinosti. Tokom izložbe rečebo je da su kuće građene krajem XIX. i početkom XX. stoljeća.

Prema riječima Semira Hadžimusića, izložba je rezultat višegodišnjeg istraživanja Zavoda i dokumentovanja tradicionalne stambene arhitekture na području sjeveroistočne Bosne i Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


- Prikupljali smo i dokumentovali fotografski i arhitektonski što imamo na terenu, jer dosta toga, nažalost, ne možemo sačuvati. Uglavnom se radi o privatnim objektima, a vlasnici nisu uvijek spremni da ispoštuju doslovno sve ono što mi propišemo kako bi određena kuća bila autentična – kazao je Hadžimusić.

Za izradu maketa bili su zaduženi učenici Srednje građevinsko-geodetske škole iz Tuzle.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice