TUZLARIJE - KULTURA

13.04.2018.
10. Festival sevdalinke ispunio očekivanja:
Tuzla pokazala kako se njeguje sevdah

Revijalno veče Festivala "Sevdalinko u srcu te nosim" sinoć je započelo pjesmom "Ječam žele tuzlanke djevojke" u izvedbi tri tuzlanska hora: Lege Artis, Iskre i Tuzlanke.



U nastavku večeri 10. jubilarni Festival pokazao je svu raskoš muzičke tradicije zahvaljujući domaćim i inostranim učesnicima, ljubiteljima sevdaha. Velikom scenom Bosanskog kulturnog centra prošetali su se brojni interperatori sevdaha koji su za svaku izvedbu nagrađeni ovacijama publike koja je dvoranu ispunila do posljednjeg mjesta. Nastupili su: Enes Begović, Halid Bešlić, Snežana Đurišić, Neda Ukraden, Fatmir Sulejmani, Azra Husarkić, Ramiza Milkunić, Belma Huseinefendić, Pavao Anić, Hamid Ragipović Besko, Ibro Selmanović i mnogi drugi interpretatori.

Tuzlarije


"Kad sretneš Hanku", "Neko tiho ulicom pjevuši", "Dani dugi", "Omer beže", "Oj jeseni tugo moja", samo su neke od pjesama koju su kao i uvijek nadahnuto publici prenijeli izvođači, a sve tu uz sjajnu pratnju orkestra profesora Dejana Milkunića.



Muzički događaj je potrajao duže od tri sata bez pauze, a da to skoro nikome u publici nije predstavljalo napor što govori o zanimljivom izboru učesnika od kojih je svako na svoj način udahnuo sebe u desetu festivalsku sezonu, tačnije u njeno revijalno veče.



Ove godine za razliku od prethodnih, Festival je trajao dva dana, s tim da je preksinoć održano takmičarsko veče na kome je izvedeno 17 novih pjesama napisanih u duhu sevdalinke. Pobijedio je Jasmin Hasić iz Srebrenika sa pjesmom "Čežnja pregolema".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice