TUZLARIJE - KULTURA

06.05.2018.
Otvorena izložba slika ˝Govor ptica˝ Mehdije Suljevića

U Javnoj ustanovi Bosanski kulturni centar TK - a Tuzla jučer je otvorena izložba "Govor ptica“ kroz skulpture, reljefe i crteže Mehdije Suljevića, umjetnika koji je porijeklom iz Prijepolja, a živi i radi u Sarajevu.

Tuzlarije


Suljević u fokus svojih umjetničkih radova stavlja simbol slobode i mira - ptice, a crteži izvedeni u tehnici crnog tuša na papiru, predstavljaju posebno područje njegovog rada.

- Čitav život se bavim umjetnošću, a jedan period svog života sam proveo u Tuzli i Kalesiji. 40 godina crtam, a također se bavim slikanjem i oblikovanjem. Bogato i višestruko duhovno značenje simbola ptice, njen let kao vezu između neba i zemlje, simboliziranje duhovnih stanja čovjeka i skrivenog unutrašnjeg smisla, osnovni su nosilac moje umjetnosti, kazao je Suljević.

Tuzlarije


Dodao je da se također bavi elementima iz tradicije kao što su stare kuće, a kroz svoje radove često predstavlja i bošnjački način življenja.

- Na ovoj izložbi sam predstavio više od 60 radova, a u svom fundusu imam preko 3.000 crteža, kazao je autor.

Suljević je redovan učesnik likovnih kolonija i član je Udruženja likovnih umjetika BiH od 1984. Dobitnik je velikog broja nagrada u umjetničkom i u pedagoškom radu. Ilustrator je nekoliko knjiga poezije.

Izložba ostaje otvorena do 14. maja.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice