TUZLARIJE - KULTURA

14.05.2018.
Muhamed Čirak iz Tuzle pobjednik takmičenja u hifzu tri džuza Kur`ana

U centru Kralj Fahd u Sarajevu 13. maja održano je drugo po redu takmičenje iz hifza tri džuza.

Organizator takmičenja bili su Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ i Kulturni centar Kralj Fahd.

Tuzlarije



U cjelodnevnom takmičenju učestvovalo je 17 takmičara, koji su pred komisijom u sastavu hafiza Mensur Malikić, Dževad Šošić i Ammar Ebu Humejd učili napamet tri džuza koja su znali napamet. Moderator takmičenja je bio Zijad Suljić, koji je upoznao prisutne o propozicijama takmičenja, a direktor Uprave za vjerske poslove Nusret-ef. Abdibegović je u svom obraćanju istakao da je ovo najbolji uvod i doček u predstojeći mjesec ramazan.

“Ono što činimo za hifz i mekteb je ono što ulažemo u našu budućnost i nadamo se da će omladina potvrditi i opravdati povjerenje radi budućnosti islama i muslimana na ovim prostorima. Sigurno da mi svake godine pokušavamo dati novi sadržaj ovim programima, a raduje me da su danas prisutni i učenici škole iz Travnika, a mi ćemo narednih godina imati ovdje i druge škole Kur´ana iz BiH. Raduje nas što će se uspostaviti druženje među našom ovom mladosti”, kazao je Abdibegović, zkoji je istakao da škole Kur´ana ne mogu zamijeniti mektebe, jer mekteb ostaje primarna i osnovna zadaća. “Imamo onih koji vole učiti povijest, ahlak i omogćit ćemo im da se takmičenje u tome, a drugi koji uče hif imat će četiri nivoa takmičenja u učenju Kur´ana”, kazao je Abdibegović.

Takmičenju je prisustvovao i ambasador Nj.E. Hani Abdullah M. Mominah i zamjenik direktora Kulturnog centra Kralj Fahd Bender Al Ajmi.

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja je Muhamed Čirak iz Tuzle, drugo mjesto pripalo je Sumeji Sjerotanovićiz Zenice, a treće mjesto osvojila je djevojčica iz Novog Pazara Hanana Tomić.

Priredio(la): Preporod.com                


Osmrtnicama ba smrtovnice