TUZLARIJE - KULTURA

16.07.2018.
Održano međunarodno takmičenje u triatlonu, Tuzla open 2018.

Tuzlarije

I ove godine u Tuzlanskom kantonu održano je međunarodno takmičenje u triatlonu. Bilo je ovo četvrto po redu takmičenje i u skladu s tom činjenicom već sada ga možemo proglasiti i tradicionalnim. Glavni organizatori takmičenja i ove godine bili su "Belokranjski optimisti" i UG "Tuzbad" Tuzla.

Tuzlarije


Za razliku od proteklih godina kada je destinacija takmičenja bila jezero "Ontario" u Bistarcu, ove godine centralno mjesto održavanja takmičenja bilo je Rajsko jezero u Bašigovcima. U prekrasnom ambijentu Rajskog jezera svoje vještine demonstrirali su takmičari iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Italije.

Tuzlarije


Tuzlarije


Inače, triatlon takmičenje sastoji se od nekoliko sportskih disciplina, a najčešće su to: biciklizam, plivanje i trčanje. Takmičar tokom utrke mora proći kroz sve unaprijed određene dionice plivajući, vozeći bicikl i trčeći. Upravo za ove discipline Rajsko jezero predstavlja savršen izbor i nudi odlične uslove.

Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon nekoliko etapa i jako neizvjesne završnice dobili smo i pobjednike, a najuspješniji takmičari ove godine bili su Damir Muratović (BiH), Matjaž Barič (II mjesto, Slovenija) i Janez Stopar (III mjesto, Slovenija).

Tuzlarije


Tuzlarije


Uzme li se u obzir znatno veća relacija/etapa ove godine u odnosu na prethodne, kao i činjenica da su pojedini takmičari učestvovali i na ovogodišnjem "Maršu mira" u Srebrenici, ostvareni rezultati su i znatno veći.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tradicija će se nastaviti i narednih godina, a neki od planova su učešće svih takmičara na "Maršu mira" u Srebrenici, sistematsko uključivanje takmičara i iz drugih zemalja uže i šire regije, sprovođenje edukacija u školama radi proširenja ovog sporta prvenstveno u Bosni i Hercegovini.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Važno je istaći da cjelokupan program triatlon-Tuzla open 2018. godine, pored sportskog dijela obuhvata i stručne edukacije, brojne obilaske, zabavna druženja, posjete kulturno-historijskih znamenitosti, kako tuzlanskog kantona tako i gradova iz šireg okruženja. Na kraju, još se jednom zahvaljujemo i svim sponzorima koji godinama podržavaju ovaj program sportskog takmičenja.

M.N.

Osmrtnicama ba smrtovnice