TUZLARIJE - KULTURA

20.08.2018.
˝Svjetlo vjere˝:
U Šerićima održana Bajramska akademija

Kako bi uljepšali predstojeće blagdanske dane, članovi Omladinskog udruženja Nuru-l-Islam uz pomoć džemata Šerići, večeras su organizirali Svečanu bajramsku akademiju “Svjetlo vjere”.



Amel-ef. Mukinović, imam u džematu Šerići, kaže da su posebno ponosni na Omladinsko udruženje Nuru-l-Islam, što u prevodu znači "svjetlo vjere", pa ja tako i ova svečana akademija dobila ime.

- Mi kroz rad sa mladima, naravno uz podršku starijih generacija koje su nam izgradile infrastrukturu na kojoj nam mogu pozavidjeti i mnogo veća mjesta, nastojimo da organizujemo ovakve manifestacije. Puno je ljubavi i entuzijazma utkano u ovaj događaj, a bez nekih većih materijalnih troškova. Radom sa mladima želimo i sami sebe da ubjedimo da koliko god smo dobri ljudi, treba da znamo da možemo biti još bolji. Ovakve manifestacije su također prilika da prosvijetlimo svoje duše i da našim mještanima, a i brojnim gostima, upriličimo jedno lijepo druženje, kazao je za Tuzlarije Mukinović uputivši čestitku svim muslimanima u povodu Kurban-bajrama.

Tuzlarije


Akademija u Domu kulture započela je učenjem ašera, nakon čega su se smjenjivali raznovrsni sadržaji na pozornici. Osim hora domaćina, Nuru-l-islam, koji je premijerno predstavio i svoje dvije nove kaside, učešće u programu su uzeli i gosti: hor "Bir Bošnjak" Živinice u sastavu Ibrahim Džihanović, Azaudin Sakić, Alen Aljić, Muris Šljivić i Amel Mukinović, zatim hor Safir Tupković predvođeni hafizom Bajrom-ef. Delićem, Hamid i Husejn Halilović iz Kladnja, Merim-ef. Čičkušić, Samed-ef. Muminhodžić, sazlija Asmir Nuhanović te Elma Kahrić, Damir Aličić, Medina Poljić, Eldar Klapić, Dženita Đulović i Samira Aličić.

Osim hora ilahija i kasida, Omladinsko udruženje džemata Šerići se bavi i edukacijskim, kulturnim i humanitarnim aktivnostima. I to veoma uspješno.

Svečanoj akademiji prethodilo je otkrivanje spomen obilježja posvećeno šehidima i borcima iz Šerića koji su svoje živote dali u odbrani Bosne i Hercegovine od velikosrpskog agresora.



Spomen obilježje je izgrađeno ispred Doma kulture u ovom mjestu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice