TUZLARIJE - KULTURA

02.06.2006.
Narodno pozorište
Nesporazum zbog neuvrštavanja Osmićeve predstave na Dane monodrame


Činjenica da monodrama prvaka drame Muharema Osmića „Pomilovanje traži Radivoje, Radivojev sin“, po tekstu Zlatka Topčića, nije uvrštena u program Dana monodrame koji se održavaju u Narodnom pozorištu Tuzla, izazvala je veliku gužvu u ovoj teatarskoj kući, a, po svemu sudeći, sve bi moglo prerasti u aferu.

Naime, Osmić za neuvrštavanje njegove monodrame optužuje direktora Pozorišta Milenka Iliktarevića.

- Zapanjen sam takvim odnosom prema meni kao dugogodišnjem prvaku drame. Najteža vremena pozorišnog života u Tuzli iznio sam na svojim plećima, a sada me neko pokušava baciti u zapećak. Mogu otvoreno sumnjati da sam namjerno izostavljen jer komad koji je potpuno antiratni, antinacionalistički i altruistički, dira u nečije, slobodno ću kazati, nacionalističke osjećaje. Sada mogu vjerovati da se radi i o obračunu direktora NPT-a sa mnom, koji je tu iako nema nikakvih referensi kazao nam je Osmić.

Iliktarević je, kako kaže, iznenađen i uvrijeđen ovakvim Osmićevim stavom.
-Glumce za Dane smo pažljivo birali i odlučili da iz BiH to bude Josip Pejaković. Osmićeva predstava nije mogla doći u obzir zato što ne bi mogla pokriti svoje troškove, jer ne bi bilo publike. Drugi razlog je što će se na Danima izvoditi satiričnokomične monodrame, a Osmićeva to nije. Nema nikakvog obračuna jer je NPT finansiralo premijeru Osmićeve monodrame u Tuzli, a nismo to morali raditi. Sada mi je žao što smo izdvojili novac za to - ističe Iliktarević.
(E.H. - Avaz)

Priredio(la): V.K.                


Osmrtnicama ba smrtovnice