TUZLARIJE - KULTURA

02.01.2019.
Hram Uspenja Presvete Bogorodice:
Raspored bogosluženja za božićne praznike

Pravoslavni vjernici, čija crkva poštuje stari julijanski kalendar, Božić, rođenje Isusa Hrista, proslavljaju 7. januara. Prethodi mu božićni post, koji traje od 28. novembra do 6. januara. Osnovni ciljevi posta su: proslavljanje Boga i njegovih svetih i očišćenje duše i tijela od tjelesnih i duševnih strasti.

I ove godine Srpska pravoslavna crkvena opština tuzlanska organizuje niz vjerskih aktivnosti u povodu obilježavanja pravoslavnog Božića.

Tuzlarije


Za 4. januar u 11h planirana je čitanje božićne čestitke predstavnicima medija u Tuzli. Čestitka će biti pročitana u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

Badnje veče u Tuzli biće održano 6. januara sa početkom u 18h časova u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

Božićna liturgija biće služena 7. januara sa početkom u 7 časova, također u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

Drugog dana Božića biće održana Sveta arhijerejska liturgija sa početkom u 9.30h. Liturgiju će služiti Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.



U okviru božićnih aktivnosti planiran je i prijem za predstavnike političkog, kulturnog i društvenog života u Tuzli.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice