TUZLARIJE - KULTURA

12.02.2019.
Galerija Kristian Kreković:
Retrospektiva radova nastalih na 19. Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške

U Galeriji Kristian Kreković večeras je otvorena retrospektivna izložba slika nastalih na 19. Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške. Riječ je o tradicionalnom kulturnom događaju koji zajednički organizuju Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli.

Tuzlarije


Devetnaesta godina trajanja kolonije dovoljno govori o značaju ovog kulturnog događaja, koji je postao prepoznatljiv u BiH, ali i regionu. Samim tim se i odabir učesnika obavlja po nekim kriterijima, tako da se uglavnom radi o afirmisanim umjetnicima.



Kako se moglo čuti tokom otvaranja izložbe, prošlogodišnja likovna kolonija Breške ugostila je autore različitih likovnih poetika, koji su iznjedrili više od 30 umjetničkih djela. Pod krošnjama višedecenijskih stabala umjetnici su slikali različite motive shodno svojoj inspiraciji.

Tuzlarije


- Radi se o izložbi sa tradicionalne likovne kolonije, a koja okuplja umjetnike iz Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja. Nekako sa ovom izložbom uvijek započinjemo galerijsku djelatnost galerije "Kristian Kreković". Na ovaj način ljude koji nisu mogli otići u Breške, podsjetimo šta su to umjetnici stvarali, kazao je za Tuzlarije Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli.

- Nama je izuzetno drago da svi ti umjetnici nakon završetka kolonije odu svojim kućama zadovoljni i sa lijepim utiscima. Djela koja umjetnici naprave ostaju trajno bogatstvo HKD "Napredak" i cijele države - izjavio je NIkola Čiča, predsjednik HKD "Napredak" Tuzla.

Akademski slikar Boris Pejić iz Tuzle dugogodišnji je učesnik kolonije, a na ovoj izložbi se predstavio sa dva rada.

Tuzlarije


- Moji radovi su naslikani tehnikom akril na platnu. Jedno djelo se zove "Bogorodica s Isusom", a drugo nosi naziv "Habit". Oba ova djela su posvećena brežačkom kraju. Samo crkva u Breškama je posvećena Bogorodici Mariji, a drugo djelo sam naslikao iz razloga što su naši Franjevci od davnina čuvari kulture, istakao je Pejić za Tuzlarije.

Izložba ostaje otvorena narednih 15 dana.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice