TUZLARIJE - KULTURA

14.02.2019.
Graz: Na izložbi najboljih projekata iz BiH i dvije crkve

U austrijskom Grazu trenutno traje izložba najboljih arhitektonskih projekata iz cijele Bosne i Hercegovine na selektivnoj arhitektonskoj izložbi naziva Collegium Artisticum 2018 - Arhitektura u Kući arhitekture (Haus der Architektur). Riječ je o 18 odabranih projekata među kojima se našao i projekt arhitekata Jure Pranjića i Ane Bosankić iz arhitektonskoga ureda d.o.o. Novi dom iz Tuzle.

Tuzlarije


Riječ je o projektu rekonstrukcije enterijera župne crkve Presvetoga Srca Isusova u Brčkom. Ova je sakralna građevina nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine građen po zamisli velikoga arhitekta Karla Paržika. Pored nje, u selektivnu izložbu uvršten je još jedno uređenje sakralnoga prostora, a to je kapelica sv. Katarine na Ovnaku u Travniku, prema projektu Josipa Ledića.

Ova je izložba premijerno otvorena u Sarajevu, potom i u Tuzli, Novom Sadu, Mostaru, Zenici, Banjoj Luci, Trebinju i Visokom, a 6. veljače predstavljena i austrijskoj publici u Grazu. Organizatori izložbe, koja će biti otvorena do 22. veljače, jesu HDA Graz i Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini. Ove je godine od ukupno 57 pristiglih radova iz BiH međunarodni stručni žiri odabrao 18 projekata za izložbu. Žiri su činili Idis Turato iz Hrvatske, Tadej Glažar iz Slovenije i Christoph Hinterreiter iz Austrije. Projekt restauracije crkve u Brčkom ubrojen je među najuspješnije realizirane interijera u Bosni i Hercegovini.

„Sretni smo i ponosni što je ovaj naš značajan i cjelovit projekt rekonstrukcije enterijera nacionalnog spomenika prošao ovu strogu selekciju i nadamo se da će se radovi na cjelokupnoj rekonstrukciji ovog zaštićenog kompleksa nastaviti prema projektu”, poručili su arhitekti Pranjić i Bosankić. Izrazili su zahvalnost župniku vlč. Veselku Župariću za izvrsnu suradnju u realizaciji prve faze ovoga zajedničkog projekta.

Ovaj je projekt drugi projekt izabran za ovu izložbu nakon što je lani projekt kapele sv. Franje u Gornjem Vukšćiću, također na području Brčkoga, izložen na ovoj izložbi najuspješnije arhitekture u BiH. Arhitekti ističu da su otvaranjem, osvjetljivanjem i pročišćenjem enterijera kreirali atmosferu prozračnosti, čistoće, otmjenosti i dostojanstva koje je prikladno ovom tipu objekata. Projekt rekonstrukcije enterijera samo je dio cjelovitoga projekta rekonstrukcije zaštićenoga nacionalnog spomenika kompleksa crkve Presvetog Srca Isusova, župne kuće i vanjskoga uređenja kompleksa. Projekt je odobrila Komisija za nacionalne spomenike BiH.

Arhitekti su ovom prilikom istaknuli kako već više od dvije godine uopće nisu uključeni u restauratorske radove koji se izvode na ovom zaštićenom nacionalnom spomeniku, iako je međunarodna stručna javnost njihov projekt prepoznala kao iznimno vrijedan za cijelu Bosnu i Hercegovinu i ocijenila ga kao referentni primjer pozitivnog odnosa prema zaštićenom dobru.

Do danas je uspješna postava arhitekata iz ureda d.o.o. Novi dom započela ili dovršila sljedeće arhitektonske projekte u stilovima sakralne arhitekture: Kompleks svetišta Gospe Kondžilske (Teslić), Samostan časnih sestara franjevki Krista Kralja na Bjelavama (Sarajevo), Župni centar sv. Ignacija na Grbavici (Sarajevo), Hrvatski kulturni centar Sveti Franjo (Tuzla), Spomen park u Posavskoj Mahali (Odžak), kapela svetoga Franje u Gornjem Vukšiću (Brčko) i drugi.

Slijedi popis ostalih projekata usvojenih u selektivnu izložbu Collegium artisticum 2018 – Arhitektura: Upravne zgrade tvornice cementa, Kakanj (Grand Prix); Hotel McGallery, Tarčin (nagrada za realizaciju); Sedatex, Barcelona (Nagrada za interijer); Omladinski centar Most mira, Prijedor (Nagrada za ideju); Banjalučki mol, Banja Luka (Specijalna nagrada: javni prostor); Centar, Bihać; Kuća, Sarajevo; Spomen park, Bihać (Specijalna nagrada: Novi arhitekti). Kategorija realizacija: Stambeno-poslovni kompleks Makovi, Zenica; Zabavni park Sunnyland, Trebević; Kapelica sv. Katarine na Ovnaku, Travnik; Vila M001, Sarajevo. Kategorija interijer: Crkva Presvetog Srca Isusova, Brčko; Kuća ND Bojnik, Sarajevo; Flagship Store Camille Fournet, Pariz. Kategorija ideja: Konkursno rješenje Zenica2038, Zenica.

Priredio(la): Svjetlo riječi                


Osmrtnicama ba smrtovnice