TUZLARIJE - KULTURA

11.03.2019.
NUB ˝Derviš Sušić˝:
Posjeta predstavnika JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK

Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ Tuzla posjetili su predstavnici JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Susret zaposlenika navedenih ustanova bio je u znaku potvrđivanja dugogodišnje saradnje, a koja se, sudeći po izjavama predstavnika Zavoda odnosi, prije svega, na saradnju sa Zavičajnom zbirkom Biblioteke.

Direktorica Biblioteke Mirna Trifković i direktor Zavoda Kemal Nurkić, prisutne su upoznali sa tekućim programskim aktivnostima, kao i kulturno-promotivnim sadržajima čija realizacija tek predstoji.

Ovom prilikom predstavnici Zavoda uručili su Biblioteci obavezne primjerke časopisa Baština sjeveroistočne Bosne brojevi od 3 do 9, te katalog Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona.

Navedene ustanove svoju ulogu baštinika kulturno-historijskog naslijeđa ostvaruju i kroz različite vidove međusobne saradnje.

"Međusobna saradnja ustanova kulture od izuzetnog je značaja za unapređenje i razvoj kulture, te razmjenu kulturnih vrijednosti na području Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona. Današnja posjeta direktora i zaposlenika Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa bila je povod da uz razmjenu iskustava budu prepoznate i neke zajedničke aktivnosti, a koje bi bile realizovane u narednom periodu“, istakla je direktorica Trifković.

Tuzlarije


Tuzlarije


Dogovoreni su i planovi za naredni period, kojima bi se učvrstila buduća saradnja ove dvije ustanove.

Osmrtnicama ba smrtovnice