TUZLARIJE - KULTURA

04.04.2019.
Proglašena nacionalnim spomenikom:
Počela obnova nekropole u Tuzli

Nekropola sa stećcima na lokaliteu „Stare Kuće“, Nikolići, Donje Breške u Tuzli, koja je 2010. godine dobila status nacionalnog spomenika, čekala je godinama na svoje uređenje.

Tuzlarije


Nakon godina odlaganja, gradske vlasti obezbijedile su finasijsku podršku za realizaciju Projekta sanacije nekropole koji je, kako je bilo i najavljeno, uradio Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Početkom ove godine predstavnici Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Instituta za arheologiju Univerziteta u Sarajevu izvršili su obilazak terena nekropole sa stećcima na lokaliteu „Stare Kuće“ i tom prilikom najavili početak radova na sanaciji ovog nacionalnog spomenika.

Nacionalni spomenik u Donjim Breškama u Tuzli, kojeg čini nekropola sa 23 stećka, bio je na listi odabranih lokaliteta za stavljanje na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Međutim, zbog lošeg stanja spomenik nije uvršten u konačan odabir zbog čega je, kako navode u Zavodu i pristupljeno izradi Projekta sanacije, restauracije i konzervacije tog lokaliteta.

Radovi na sanaciji nekropole započeli su 1. aprila 2019. godine.

Implementacija projekta podrazumjeva uređenje lokaliteta, a u prvoj fazi bit će urađeni pripremni radovi koji obuhvataju “precizno georeferenciranje, geofizička istraživanja, otvaranje testnih sondi, te probna čišćenja.”

Finansijsku podršku za realizaciju projekta obezbjedio je Grad Tuzla.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice