TUZLARIJE - KULTURA

19.04.2019.
Izložba o nacionalnim spomenicima postavljena na Trgu slobode u Tuzli
Povodom 18. aprila Međunarodnog dana spomenika juče je na Trgu slobode u Tuzli postavljena izložba „Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona“. Izložbom su predstavljena 52 dobra naslijeđa s područja našeg kantona, koja su do tada proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Izložbu su pogledale stotine tuzlaka, dosta učenika, studenata, koji su se ovom prilikom upoznali sa bogatim kulturno-historijskim naslijeđem i značajem njegovog očuvanja za očuvanje vlastitog identiteta.

Prisutni su upoznati i sa činjenicom da je dan prije otvaranja izložbe, na Tuzlanskom kantonu proglašen još jedan nacionalni spomenik. Radi se o „Centralnoj Spomen-kosturnici poginulim učesnicima NOR-a“ u Lukavcu, reprezentativno djelo spomeničkog i umjetničkog naslijeđa koje će svakako biti uključeno u ovu izložbu.

Ovaj događaj je ujedno i završna programska aktivnost manifestacije „Dani naslijeđa Tuzlanskog kantona“, koja se u organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK održavala od 16. do 18. aprila 2019. godine.

FOTOGRAFIJE

Osmrtnicama ba smrtovnice