TUZLARIJE - KULTURA

21.04.2019.
Koraj domaćin likovnoj koloniji

U subotu je u Koraju po 13.put odrzano tradicionalno druzenje umjetnika. Već dugo je ovo mjesto inspiracija književnicima i slikarima. Od Ismeta Mujezinovića koji je radio spomenik u Koraju, pa do savremenih slikara iz regiona.

Tuzlarije


Već dvije godine za redom na druženje dolaze djeca iz okoline, ovaj put iz Brčkog kako bi na najljepši način kroz slike, stvarajući istinska umjetnička djela upoznali prirodu, predivne pejzaže, kulturno- historijsko naslijeđe, različite poljoprivredne kulture ovog zavicaja.

Tuzlarije


"Kao učesnik druzenja umjetnika u Koraju već treći put, mogu reći da za mene ovo predstavlja radost. Odličan ambijent, predivni pejzaži, drago i ljubazno stanovništvo, romantičarsko bosansko mjesto, zaista kreativno područje, svako ko dođe u Koraj mislim da gleda očima slikara, jer se drugačije ne može opisati. Djela koja nastaju ovdje su pod impresijom naslikana u jednom dahu" - izjavila je Almedina Cifrić, magistar slikarstva.

Javnosti je također predstavljeno djelo samoukog slikara, Korajca Ševketa Begovića koji na svojstven način prikazuje nekadašnji proces sušenja šljiva koji je bio svakodnevnica u voćarskom Koraju.

Organizator ovih susreta je ugledni privrednik i jedan od osnivača građevinske firme Papilon Koraj-Čelić, Halid Salihović.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice