TUZLARIJE - KULTURA

28.10.2019.
Kroz realizaciju projekta ˝Čovjek se na čovjeka oslanja˝:
Promocija interkulturnog i međureligijskog dijaloga i razumijevanja

U srijedu 23.10.2019. učenici JU Osnovne škole "Husino" Tuzla, u pratnji svojih nastavnika, došli su u JU Osnovnu školu "Breške"Tuzla. S radošću i velikim očekivanjima, nastavljeno je sa realizacijom zajedničkih projektnih aktivnosti projekta "Čovjek se na čovjeka oslanja" u okviru programa Etos inicijative u okviru kojeg TPO Fondacija Sarajevo nastavlja aktivnosti promocije interkulturnog, međureligijskog dijaloga i razumijevanja u
2019. godini u pet kantona BiH u saradnji sa TOT saradnicima.

Tuzlarije


Pedagogica škole Irma Karić, uz pomoć direktora Denisa Ibriševića i nastavnika, uposlenika JU OŠ "Breške" Tuzla, pripremila je prostorije škole za prijem i realizaciju projektnih aktivnosti.

Pozitivno školsko ozračje, osmijesi i toplina domaćina, dobra priprema i organizacija aktivnosti doprinijela je da sve planirane aktivnosti budu veoma uspješno realizovane, na radost svih učesnika.

Nastavnice bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti Draga Pejić i Ljiljana Pavljašević pripremile su učenike za panel diskusiju koja je nosila naziv:"Gdje je nestao čovjek?"

Tuzlarije


Učenici su čitali citate religijskog i nereligijskog sadržaja koji govore i promiču ljudskost, dobrotu, plemenitost, humanost, solidarnost, skromnost, poštenje ... koji naglašavaju i pozivaju na poštovanje dostojanstva svakog čovjeka bez obzira na vjersku, socijalnu i rasnu pripadnost.

Tuzlarije


Tuzlarije


Učenici su postavljali i odgovarali na pitanja, a na kraju diskusije pitanja su im postavljali i gosti predavači koji su ih i pohvalili, kao i koordinatorica projekta, za uloženi trud i rad, umijeće kritičkog propitivanja i razmišljanja i vrijednosti koje žive i govore.

Čitani su i literarni radovi "LIJEPE MISLI-LIJEPI OSJEĆAJI-LIJEPE RIJEČI-RADOST ČOVJEČNOSTI" nastali nakon vođenih diskusija na ovu temu, a koji šalju poruku svakom čitaocu/slušaocu da nema ništa vrijednije nego BITI ČOVJEK.

U holu škole izloženi su posteri nastali na časovima odjeljenskih zajednica na temu ljudskosti i međusobnog uvažavanja i poštovanja. "Niko nije rođen da bi mrzio druge ljude zbog njihove boje kože, njihove životne povijesti ili religije.Ljudi mogu naučiti mrziti, a ako mogu naučiti mrziti onda se mogu naučiti i ljubiti, jer ljudsko srce ljubav osjeća mnogo
prirodnijom od njezine suprotnosti. Čak i u najmračnijim razdobljima u zatvoru primjećivao sam bljesak ljudskosti kod jednog od čuvara" (Nelson Mendela)

Metodološki projekt se temelji na ETOS smjernicama, kroz sve aktivnosti su naglašavane univerzalne vrijednosti etičnosti, tolerancije, otvorenosti i solidarnosti.

Nakon održane panel diskusije učenici su učestvovali u radionicama: "Vrijednosti zajedničkog življenja" koju je pripremila i vodila Sanja Hajdukov i "Izazovi interkulturalizma" koju je pripremila i vodila Admira Uzunić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Dok su učenici bili na radionicama nastavnici su razmjenjivali primjere dobre prakse, radili na učenju i osvještavanju "Darivanja od srca" a sve u cilju unapređenja odgojno-obrazovnog rada kako u nastavnim, tako i vannastavnim aktivnostima i saradnji sa roditeljima i lokalnom zajednicom. Voditeljica je bila koordinatorica projekta Amela Petričević.

Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon pauze za užinu i osvježenje, na kojem su se učesnici projekta upoznavali u ugodnom, pozitivnom ozračju predstavnik Ekološkog saveza" EKO ZELENI "TK-a Muhamed Omerović, u školskom dvorištu, za sve prisutne, održao je ekološki čas o značaju očuvanje prirode od zagađenja, značaju sadnje svakog stabla i važnosti obilježavanja ekoloških datuma, posebno
one koji nam slijede Danu klimatskih promjena i Danu planina.Nakon održanog ekološko-pedagoškog savjetovanja predstavnicima škola uručene su zahvalnice i ekološke knjige za ekološki aktivizam i altruizam prema prirodi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Zasađeno je drvo prijateljstva u školskom dvorištu, kao uspomena na zajednički rad, druženje i kao poruka vrijednosti zajedničkog življenja.

Nakon aktivnosti "ZASADIMO DRVO PRIJATELJSTVA" nastavljeno je sa radionicama na kojima su učenici izlagali stečena znanja i vještine.

Na kraju susreta škola, dogovorene su pripreme za aktivnosti koje slijede do kraja mjeseca i nacrt aktivnosti za mjesec novembar. Na rastanku uslijedilo je zajedničko fotografisanje.

Svim aktivnostima prisustvovao je Izet Numanović, savjetnik Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i saradnik TPO Fondacije Sarajevo, evaluator projekta.

Tuzlarije


Projektne aktivnosti projekta "Čovjek se na čovjeka oslanja" 23.10.2019. snimila RTV TK-a i
objavila istog dana u informativnom programu, dnevniku RTV TKa.




Koordinatorica projekta
Amela Petričević
JU OŠ "Husino"Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice