TUZLARIJE - KULTURA

07.12.2019.
˝Puračka sofra˝:
Tradicionalni recepti otrgnuti od zaborava

Svjetlo dana ugledala je dugo očekivana knjiga u kojoj su sakupljeni tradicionalni recepti puračkog kraja. Promocija "Puračke sofre" upriličena je sinoć u Domu kulture, a o knjizi su govorili stručnjaci iz oblasti gastro kulture i očuvanja nematerijalne kulturne baštine: prof. dr. Mirsad Kunić, prof. dr. Midhat Jasić, prof. dr. Enes Kujundžić i mr. Semir Hadžimusić.



Radi se o jednoj nesvakidašnjoj publikaciji koja je nastala kao rezultat rada članica KUD-a "Puračić", rekao je za Tuzlarije recezent knjige Semir Hadžimusić.

Tuzlarije


- Vrijedne hanume iz Puračića već duže od godinu u jednoj etno sobi u ovom mjestu, pripremaju naša tradicionalna bosanska jela. Prvi degustatori slane i slatke hrane su bili muški članovi KUD-a "Puračić". Svi skupa su na licu mjesta fotografisali hranu, bilježili recepte, unapređivali i proširivali postojeće. Na kraju je predsjednik društva osmislio da sve to na kraju bude jedna cjelina, odnosno da se javnosti predstave ti recepti putem knjige, kaže Hadžimusić.

Knjiga ima oko 80 stranica i jako će biti interesantna široj čitalačkoj publici.

- Bogatstvo knjige se ogleda u tome što je dokumentovana bosanska kuhinja ovog područja Bosne. Dobro je da su svi ovi recepti zabilježeni i sačuvani za budućnost. Na ovaj način također se doprinosi očuvanju nematerijalnog kulturno-historijskog naslijeđa, istakao je Hadžimusić.

Tuzlarije


Hanume KUD-a "Puračić" u knjizi su objavile ukupno 60 recepata, tako da svako onaj koji nabavi ovu knjigu može saznati kako se pravi: puračka ćaska, bosanski lonac, teleće pečenje ispod saća, begova čorba, đuveč, bamnja/bamija, grah, rastrmača čorba, krem čorba od bundeve, domaći hljeb, pekarske lepine, proha, bijela pogača, crna pogača, uštipci, jufke za pite, pilav, tirit, tarhana, burek od sjeckanog mesa, burek, polagani burek, burek od pilećeg mesa, mesni zavijači, pita tiritnjača, kvrguša, šarena krompiruša, kupusnjača, pita sirnica, pita zeljanica, bijela pita, presnac, pita leza, popara/potkriža, sogan dolma/lukovice, sarma, paprike sa krompirom po tepsiji, kisele paprike filovane mesom, ćufte od krompira, riža u tepsiji sa piletinom, ćetenija, baklava, ružica, kadaif, hurmašice, gurabije, tufahije, halva, pura, rešedija, pršulja, jagle/sutlija, riža sa mlijekom, sevdiđah/pekmezna pita, slatka maslanica, nutma, pleska, lijena pita, punjene suhe šljive, ćurta u pekmezu, kajmačnica, kompot/hošaf...



Nakon promocije upriličena je bosanska sofra na kojoj su se našla brojna jela koja su obrađena u knjizi. Kažimo i to da je dio hrane sa ovog događaja uručen migrantima i izbjeglicama koji borave na Autobuskoj stanici Tuzla.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice