TUZLARIJE - KULTURA

21.05.2020.
Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝ Tuzla:
Predstavljanje novog portala ˝Tuzla u historijskoj štampi˝

Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" Tuzla zahvaljujući saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković" iz Beograda, svojim čitaocima preporučuje novi digitalni sadržaj u okviru kojeg se mogu pronaći tekstovi i podaci vezani za kulturno naslijeđe Grada Tuzla od kraja 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća koji je dostupan na web adresi staratuzla.unilib.rs.

Tuzlarije


Na portalu se mogu pronaći zanimljivi članci koji se nalaze u najvećoj regionalnoj pretraživoj digitalnoj bibioteci www.pretraživa.rs. Ova u regionu jedinstvena pretraživa digitalna biblioteka sadrži više od 600.000 stranica periodičnih i monografskih izdanja i drugih bibliotečkih sadržaja iz biblioteka pretežno iz Srbije, ali i iz biblioteka iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Prema riječima direktorice Biblioteke Mirne Trifković, portal Tuzla kroz historijsku štampu obuhvata više od 150 članaka o Gradu Tuzli, a koji se odnose na najrazličitije aspkte života, od zanimljivosti, saobraćaja, kulture i obrazovanja, do politike, te razvitka i izgradnje.

- Digitalna zbirka tekstova o našem gradu koji su preuzeti iz veoma značajne historijske štampe predstavlja vrijedan poklon Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" iz Beograda, prije svega našim čitaocima i sugrađanima koje zanima prošlost našeg grada, a svakako i našoj Zavičajnoj zbirci koja prikuplja građu vezanu za kulturno-historijsko naslijeđe Grada Tuzle i njene okoline, kazala je Trifković.

Prof.dr.Adam Sofronijević, zamjenik upravnika Univerzitetske biblioteke istakao je da kolege u biblioteci u Beogradu cijene saradnju sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom "Derviš Sušić" i sretni su što ovakvo obilje materijala o Tuzli postoji u njihovoj pretraživoj digitalnoj biblioteci i što su u prilici da kroz zajedničku saradnju prezentuju ovaj materijal onima kojima je on najzanimljiviji - Tuzlacima.

- Nadamo se da će materijali koje smo izdvojili naići na dobar prijem i da ćemo u budućnosti moći da digitalizujemo još materijala koji se odnose na Tuzlu i Tuzlake i da dopunimo portal. Svakako nastavljamo saradnju sa Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" i kroz direktne aktivnosti kakva je izrada ovog portala i kroz, nadamo se, zajedničko učešće u evropskim i regionalnim projektima, kazao je Sofronijević.

Osmrtnicama ba smrtovnice