TUZLARIJE - KULTURA

02.10.2020.
˝Dani evropskog naslijeđa˝ u OŠ ˝Brčanska Malta˝

Tuzlarije


Povodom obilježavanja "Dana evropskog naslijeđa" u JU OŠ "Brčanska Malta" u Tuzli dana 30. septembra 2020. godine održan je okrugli sto na temu "KULTURNO-HISTORIJSKO I PRIRODNO NASLIJEĐE GRADA TUZLE".

Cilj Okruglog stola je promovisanje, korištenje i zaštita prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa grada Tuzle.

Tuzlarije


Tom prilikom učenici naše škole su pod mentorstvom nastavnika: Emina Hodžić, Almira Bećirović, Sabina Isabegović, Munevera Rahmanović, Sabina Mahmutbegović, Amra Kuluglić, Samir Isabegović i Sanija Adrović, kroz likovne i literarne radove prezentovali naslijeđe grada Tuzle, gdje su predstavljena mnogobrojna dobra grada, koja su proglašena nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine, kao npr. Nekropola sa stećcima na lokalitetu Stare kuće, Donje Breške, Šarena (Časna, Atik, Gradska, Behram-begova) džamija, Poljska (Turali-begova) džamija sa grobljem i turbetom, Poljska (Turali-begova) džamija sa grobljem i turbetom, Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice sa pokretnim naslijeđem, Kapela Gospe Lipničke u Srednjoj Lipnici, Jevrejsko groblje Tuzla, Hastahana – prva javna bolnica, Proizvodnja soli u Tuzli, Stari hrast ispred crkve u Požarnici star preko 300 godina i mnoga druga dobra naslijeđa.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Kroz ovu aktivnost želimo podsticati svijest građana, educirati građane, društvenu zajednicu, o značaju zaštite i očuvanja kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa kao temelja identiteta i razvoja svih građana Bosne i Hercegovine i svijeta.

Osmrtnicama ba smrtovnice