TUZLARIJE - KULTURA

13.11.2020.
U Galeriji „GM“ u Tuzli otvorena izložba slika
˝Bosna od minijature do velikog formata˝ Seada Emrića


U organizaciji Udruženja za promociju likovne umjetnosti i očuvanje kulturne baštine u Galeriji „GM“ u Tuzli otvorena je izložba akademskog slikara Seada Emrića iz Bužima. Bez obzira na infekciju pandemije virusa COVID-19, ovaj hram umjetnosti je otvorio svoja vrata i već pristižu umjetnici sa svih strana BiH i svijeta da izlažu svoja djela i da tuzlanskoj vjernoj publici pokažu svoja ostvarenja.


Ovaj svjetski slikar svoja djela radi i na malim i velikim formatima, pa je i naziv izložbe “Bosna od minijature do velikog formata“, tako je i raznolikost djela ukrasila zidove galerijskog prostora na poseban način.
Tuzlarije

Autor izložbe Sead Emrić nije mogao prisustvovati izložbi zbog zdravstvenih razloga, ali izložbu je predstavio vlasnik galerije „GM“, akademik Enver Mandžić, koji je govorio nadahnuto o djelima koja su izložena. Uz izložbu je neizostavno naglašen jedan mali osvrt poznatih likovnih kritičara, koji su rekli nešto više o likovnom ostvarenju velikog slikara.


Tako je i Vojislav Vujanović zabilježio, da Sead Emrić nalazi svoju inspiraciju u povjesti Bosne gradeći apotezu svom Sehatu, i uvodi u svoje slike duhovne tekovine predaka- stećke i preplete motiva na njihovim licima da bi pokazao moćni rast civilizacijskih tekovina na ovom tlu.

Spektar umjetničkog rada Seada Emrića umjetnika iz BiH ne predstavlja samo odraz posebnih likova tri naroda iz njegove domovina, već i odraz likova tri religije.

Njegove slike odražavaju i karakteristike tri naroda iz njegove domovine, kaže o djelima Dr. Horn Walter.

Tuzlarije

Emrićeva slikarska poetika je omeđena granicama i likovnom apstrakcijom u najmanje tri nivoa, ideja, mistika i religiozna predstava, egzaktna fantazija, ističe o Emrićevim ostvarenjima, Zilhad Ključanin.


Organizator izložbe, akademik Enver Mandžić je nadahnuto govorio i djelima Seada Emrića, kao svestranom umjetniku koji u svom radnom opusu njeguje crtež, grafiku i slikarstvo uljanim bojama. Crtež je svakodnevni zapis ruke i um na papiru u svakom trenutku slobodnog vremena.

Stotine i stotine crteža su zabilješke mašte koja se najčešće kreće u domenu starih gradova i džamija Krajine, stećaka i motiva koje vjekovječno nose. Dvije nagrade za crtež na Bijenalu umjetnosti minijature u Tuzli potvrđuju valjanost uradaka.

Grafika je Seadova preokupacija jer njome najbolje izražava svoj odnos prema kulturnoj istoriji Bosne. Svjetska nagrada za grafiku u Sao Paolu potvrđuje vrijednost Enrićevog rada. Tu su i dvije nagrade sa Bijenala umjetnosti minijature u Tuzli.

Najveća nagrada je želja ljudi da posjeduju Emrićeve grafike. U 30 godina umjetničkog rada i sttvaralaštva Sead Emrić prožao je razne faze likovnog izraza. Najplodnija ui najznačajnija faza počinje poslije 2000 godina ciklusom slika „SUMMA BOSNIACA“, koja traje i danas. To su slike koje otkrivaju umjetnika koji u sebi nosi svu ljepotu Bosanske istorije opredćene stećcima, starim tvrđavama i džamijama Kraine. Nastaju slike bogatog sadržaja života u Bosni sa motivima sa stećaka, života zapisanog bosančicom, obilježja postojanja života i motoivi, nebo, kule, kuće, simbole.

Posebno Emrićeve slike plijene pažnju ljubitelja umjetnosti u Sloveniji gdje postaju dio kulturne baštine kod kolekcionara . Na žalost Emrićeva umjetnost u BiH ima malo poklonika koji vole što on radi, ali i posjeta ovoj izložbi je pravi dokumenat da se otkrije čar Emrićevog stvaranja, zbog toga i pozivam ljubitelje slikarstva da dođu na izložbu i u to se uvjere, naglasio je akademik Enver Mandžić.

Sead Emrić rođen je 1965 godine u Jezerskom koh Bosansku Krupe . Na Pedagoškoj akademiji u Banja Luci je diplomorao 1990 godine . Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1997.godine. Do sada je imao 91 samostalnu izložbu, a učestovao je i na 115 kolektivnih izložbi. Za svoja likovna ostvarenja (crtež, grafika, slike) dobio je značajne međunarodne nagrade, kao i nagrade u Bosni i Hercegovini.


D. R.

Osmrtnicama ba smrtovnice