TUZLARIJE - KULTURA

29.11.2020.
U sklopu Dana Matice hrvatske 2020. u Osijeku
Izvedena predstava ‘‘Bosanska kraljica‘‘ autorice Marice Petrović
Foto/video


U sklopu Dana Matice hrvatske Osijek 2020. upriličeno je gostovanje Teatra kabare Tuzla predstavom "Bosanska kraljica‘‘ autorice Marice Petrović" u režiji Vlade Keroševića. Predstava se održala u Kulturnom centru Osijek, u četvrtak, 26.11.2020. godine u 18, 00 i 20, 00 sati. Zbog velikog interesa javnosti glumica Ivana Milosavljević izvela je ovu višestruko nagrađivanu monodramu dva puta.

Ulogu Katarine Kotromanić Kosače oblikuje akademska glumica Ivana Milosavljević te je ova izvedba bila prigoda osječkoj i slavonsko-baranjskoj publici sudjelovati u interpretaciji nagrađivane monodrame bosansko-hercegovačke autorice.

Tuzlarije


U predstavi pratimo fragmente života posljednje bosanske kraljice majke, Katarine Kotromanić Kosače, koji je bio prožet, s jedne strane, kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom uslijed trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života.
Tuzlarije


Tuzlarije




Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih kazališnih festivala kako natjecateljskih tako i revijalnih (BiH, SRBIJA, HRVATSKA, KOSOVO, SLOVENIJA, ALBANIJA) i za ostvarenje lika Katarine, Ivana Milosavljević je nagrađena nagradama za najbolju glumicu: 9. MONOAKT 2017. Peć, Kosovo i 2. BATTIF 2017. Tirana, Albanija kao i nagradom Kesten na 2. KESTENBURG-u 2017. Banja Luka, BiH.

Predstava je do sada izvedena pedesetak puta pred publikom, a u više navrata za različite kulturno/povijesne/humanitarne događaje govoreni su ulomci iz istoimene predstave.

Osmrtnicama ba smrtovnice